Het populaire kookprogramma MasterChef, dat over de hele wereld bekend is, ligt onder vuur. Tijdens een opdracht in het Ecuadoraanse derde seizoen werden wilde dieren gepresenteerd waarmee kandidaten een winnend gerecht moesten maken.

haaien
MasterChef Ecuador choqueert door gebruik wilde dieren | Foto: NOAA’s National Ocean Service Flickr via Compfight cc

Wilde herten, haaien, kaaimannen en capibara’s passeerden de revue. Iedere kandidaat moest een manier vinden om deze wilde dieren te verwerken in hun maaltijd. MasterChef staat bekend om het uitdagen van hun deelnemers en wil hen en de kijkers verrassen met nieuwe en creatieve opdrachten. Deze keer is het hen zeker gelukt. Niet alleen in Ecuador, maar vanuit de hele wereld volgen geschokte reacties.

 

Mogelijke gevangenisstraf

In Colombia, waar het programma wordt opgenomen, zei Minister Carlos Eduardo Correa van Milieu:

“Autoriteiten controleren nu de informatie die op sociale netwerken circuleert over het gebruik van wilde dieren in televisieprogramma’s. Het verhandelen en op de markt brengen van dieren in het wild is een misdaad in Colombia.”

In dit Zuid-Amerikaanse land staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar op het verhandelen en het plegen van misdaden tegen wilde flora en fauna.

Negatieve promotie

“Deze aflevering van MasterChef normaliseert de consumptie van beschermde dieren, waarvan het bezit ervan bijdraagt aan de handel in wilde dieren en de vernietiging van ecosystemen”, waarschuwt de Nationale Dierenbeweging van Ecuador. Het feit dat wilde dieren worden gebruikt voor het promoten van gerechten en gastronomie wordt van alle kanten bekritiseerd. Elke nieuwssite in het Zuid-Amerikaanse land heeft het nieuws naar voren gebracht en geprobeerd licht te werpen op dit misselijkmakende tafereel.

Bushmeat

In Zuid-Amerika staat bushmeat regelmatig op het menu. Bushmeat is letterlijk vlees uit de jungle, afkomstig van dieren zoals chimpansees en olifanten. Dit gebeurt niet alleen in dit gebied, maar komt sterk voor in delen van Azië en Afrika. Het is dus een wereldwijd probleem. Door dit op tv aan te moedigen zien meer mensen het als een normale vervanging van hun dagelijkse voedsel. Terwijl dieren die als bushmeat eindigen vaak bedreigd of mishandeld worden. Wanneer meer mensen dit gaan zien als een optie voor hun dagelijkse of wekelijkse maaltijd, zullen snel diersoorten verdwijnen van onze aardbol. Daarnaast dragen deze dieren vaak ziektes met zich mee die een ernstig gevolg kunnen hebben op de mens. Het eten van bushmeat vormt een risico op nieuwe zoönosen zoals covid-19.

Het slechte voorbeeld

Deze aflevering steekt sterk af in een wereld waar steeds meer mensen zich bewust worden van het milieu en dierenwelzijn. Wilde dieren horen niet thuis op een bord en zeker niet als het te zien is voor duizenden of zelfs miljoenen mensen. Dit zorgt voor extra promotie en goedkeuring voor mensen om dit schadelijke gedrag na te doen. Wat zal leiden tot het inkrimpen van het aantal wilde dieren dat kan leven in hun natuurlijke staat en habitat.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden