De invloedrijkste dierenwelzijnorganisatie in Zuid-Afrika, NSPCA, meldt dat honderden wilde dieren worden gedood tijdens drijfjachten in drie wildreservaten in Zuid-Afrika. De wilde dieren, waaronder antilopen, bavianen en wrattenzwijnen, zullen worden beschoten vanaf een speciaal voor dat doel vrijgemaakte strook land van twee kilometer. Deze jacht duurt een hele week en is een vorm van entertainment voor de jagers die van over heel de wereld hiernaartoe komen om de dieren af te maken. Volgens dierenwelzijnsorganisaties zijn er ook meer dan twintig Nederlandse en Belgische deelnemers. Deze vorm van jagen, waarbij de jagers schieten op de dieren die voorbij komen, is niet verboden in Zuid-Afrika.

Cecil, de koning van Hwange National Park wildreservaten
Cecil, de koning van Hwange National Park | Screenshot YouTube-video

De provincie Limpopo, waar de slachting plaatsvindt, bevindt zich in het noorden van  Zuid-Afrika en bestaat uit 45.000 hectare land. De bekendste parken in Limpopo zijn Kruger National Park, Marakele National Park en Mapungubwe National Park. Daarnaast zijn er nog 54 provinciale reservaten en ook veel privé-reservaten. Limpopo is de meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika, met als hoofdstad Polokwane, voorheen Pietersburg. Deze provincie is genoemd naar de rivier de Limpopo, die in het noorden de grens vormt met Zimbabwe. In het oosten grenst Limpopo aan Mozambique en in het westen aan Botswana.

Zinloze massamoord
Omdat de dieren bewegende ’targets’ zijn is niet te controleren of de dieren wel gestorven zijn. De lichamen van de dieren worden dan ook waarschijnlijk niet gebruikt voor vlees of als trofeeën. Hun lichamen zullen doorzeefd zijn met kogels. De verwachting is dat tijdens deze massaslachting elke dag honderden dieren door deze jacht gewond zullen raken of zullen sterven. En zo heeft, slechts twee maanden na de wereldwijde ophef rondom het doodmaken van Cecil de leeuw in Zimbabwe, het doden van dieren voor de sport een nieuwe impuls gekregen.

Bronnen: Times Live, The Telegraph ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema