Op zaterdag 16 juni zal de eerste editie van de mars voor sluiting van alle slachthuizen in Amsterdam gehouden worden. De mars maakt onderdeel uit van een jaarlijkse terugkerende mars die internationaal gehouden worden in onder meer Brussel en Parijs. Het doel van de mars is het aan de kaak stellen van de uitbuiting van dieren, en de wreedheden die ze dagelijks moeten ondergaan voor vlees, zuivel en eieren om daarna te eindigen in het slachthuis.

slachthuizen
Mars voor de Sluiting van Slachthuizen in Brussel 2018 | Foto: Bite Back

In Nederland worden dagelijks alleen al anderhalf miljoen dieren in hun jonge leeftijd gedood in de slachthuizen en jaarlijks worden ook nog zo’n 4 miljard vissen gevangen en gedood. Woordvoerder Alex Romijn van dierenrechtenorganisatie Bite Back:

“Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld of onnodig gedood mogen worden. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens.”

Dierlijke producten zijn niet noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (meer dan 100.000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische voeding (veganisme inbegrepen), indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is op nutritioneel vlak voor alle leeftijden en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes.

Brussel 2017 | Foto: screenshot video faasua.com/YouTube

Maatschappelijke kosten
Naast het dierenleed drukt de drang naar dierlijke producten enorm op de maatschappij. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving, Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, RIVM e.a. instanties geven aan dat men meer plantaardig zou moeten consumeren en een rapport van CE Delft gaf aan dat vlees enorm goedkoop verkocht wordt, ondanks de enorme maatschappelijke kosten die het oplevert. Ook levert de vee-industrie enorme nadelen op voor de volksgezondheid. Alex Romijn:

“Er is dus een dringende noodzaak om de vee-industrie beginnen af te bouwen en dierlijke producten zwaarder te belasten. Zodoende kunnen we opschuiven naar een samenleving waarin plantaardige voeding en  veganisme de norm worden en kunnen we slachthuizen sluiten.“

Bekijk hieronder een verslag van de mars vorig jaar in Brussel. Sommige beelden kunnen als schokkend ervaren worden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Amsterdam
Tijdens de mars zullen activisten zoveel mogelijk in het rood gekleed zijn en een indrukwekkende die-in houden ter nagedachtenis van de miljarden slachtoffers van de vee-industrie wereldwijd. Afgelopen zondag organiseerde Bite Back al de mars in Brussel, waarbij 800 deelnemers en veel nationale media kwamen opdagen. Voorbijgangers op de Dam zullen ook een virtueel kijkje kunnen nemen in een slachthuis door middel van de iAnimal virtual reality experience. 

Wanneer?          zaterdag 16 juni 2018
Waar?                  De Dam, Amsterdam
Tijd?                     vanaf 14:00

Brussel 2017 | Foto: screenshot video faasua.com/YouTube

Persbericht Bite Back