In elke samenleving komt het voor en vaak hoor je dezelfde opmerkingen. Vies, smerig, eng en vooral ongewenst. Elke dag lopen zo honderden mensen voorbij aan de realiteit. Wat is dit toch? Desinteresse, onverschilligheid? Blind voor de omgeving? Gevoelloos gedrag? Vaak heb ik het me afgevraagd.

Stichting Dierenhulp
Hij had een naam | Foto: Stichting Dierenhulp

Neem nu die hond, die niemand kwaad deed en rustig een beschut plekje opzocht in de hoop dat iemand hem zag en wat te drinken en iets te eten zou brengen. Een levend schepsel dat gelijk de mensen ook rechten heeft. Hoe hij op straat terecht was gekomen was onduidelijk. Was hij ooit ergens ongewenst geboren? Of gedumpt door mensen die hem eerst wel rond zich wilden hebben? Door vuurwerk geschrokken weggerend en verdwaald? Het is niet altijd duidelijk hoe een dier zo op straat komt.

Elke dag opnieuw moet zo een dier zien te overleven. Op zoek naar wat te eten, en gebruik maken van een regenbui of lekkend water bij een airco om vocht binnen te krijgen. Elke dag opnieuw zag hij al die benen voorbij komen. Honderden mensen passeerden hem zonder hem een blik waardig te gunnen. In een aantal gevallen werd hij zelfs weggejaagd omdat hij voor een winkel lag.

Twee vrijwilligsters van Stichting Dierenhulp zagen hem ook en stopten, zochten toenadering en lieten hem rustig begaan met snuffelen. Gaven hem water en brokjes. Wisten zelfs zover te komen dat hij hen vertrouwde en ze met hem naar de dierenarts konden. Terwijl dit zich allemaal op straat afspeelde stonden tientallen mensen te kijken naar de twee vrijwilligsters die zich om deze hond bekommerden. En ook nu weer hoorde je omstanders zeggen ‘Dat doe je toch niet, je gaat toch niet bij zo een vieze hond op de grond liggen?’  Maar ze deden het wel.

Bij de dierenarts werd hij onderzocht en met name zijn ernstig gezwollen poot had de aandacht. De uitkomst van de röntgenfoto’s was niet best. Een groot gezwel en diverse uitzaaiingen in zijn kleine tere lichaam. Beter worden zou hij niet, en het was duidelijk dat de pijn die hij nu al had enkel erger zou worden. Dan begint het moeilijke, wat ga je doen? Egoïstisch proberen zijn leven te rekken? Of…

De twee vrijwilligsters bleven bij hem toen hij zijn laatste adem uitblies, lieten hun tranen de vrije loop om hem. Hij die op straat leefde, voorbijgelopen werd, hulp nodig had en zag hoe mensen hem als vuil behandelden, zonder het verhaal te kennen waarom hij daar was.

Compassie kent vele vormen,  en een dier in nood helpen maakt een mens niet minder mooi. Sterker, een dier helpen geeft voldoening en zin aan het leven.

Ik hoop dat velen dat gaan begrijpen en het materialistische en egoïstische leven achter zich kunnen laten. Want door oog te hebben voor je omgeving en de helpende hand toe te steken ben je pas echt rijk.

Helaas winnen wij ze niet allemaal. Hij was het slachtoffer van menselijk handelen en falen. Maar vergeten doen wij hem niet. Een lieve hond die geen kwaad in de zin had en zijn dagen sleet op straat. Wachtend op elke vorm van aandacht en liefde.

Oh, hij kreeg als naam Kris en was een geweldig dier met schitterende ogen.

Deze is voor Kris en al zijn lotgenoten.

Stichting Dierenhulp
Kris | Foto: Stichting Dierenhulp

Mark Vos is directeur van Stichting Dierenhulp

©AnimalsToday.nl