Voor het doodschieten van een beschermde zeeolifant aan de kust van Californië is een man veroordeeld tot drie maanden celstraf en een boete van 1000 dollar. Hij opende het vuur op de zeeolifant bij de Baai van Monterey, waar het dier de volgende ochtend werd aangetroffen met een kogelwond en afgesneden staartvinnen.

Man veroordeeld voor doodschieten beschermde zeeolifant
Man veroordeeld voor doodschieten beschermde zeeolifant | Foto: publiek domein

Dit verschrikkelijke voorval speelde zich af in 2019. Jordan Gerbich, een man van 30 jaar oud uit de staat Utah, ging in de nacht van 2 september gewapend met een pistool en een zaklamp naar de baai waar de zeeolifanten vaak te zien zijn en doodde één van de dieren. De NOAA’s Office of Law Enforcement en het California Department of Fish and Wildlife (CDFW) openden een onderzoek naar de daad, die de verdachte zelf in eerste instantie ‘erg ongebruikelijk en verontrustend’ noemde. De aanklagers benadrukten echter dat het gebeurde met voorbedachten rade en ‘niet per ongeluk of in een opwelling’. Uiteindelijk erkende de man schuld.

Man veroordeeld voor doodschieten beschermde zeeolifant
Zeeolifant | Foto: “Mike” Michael Baird/Wikimedia

Het beschermde dier dat werd gedood was een noordelijke zeeolifant (Mirounga angustirostris). Eerder publiceerde AnimalsToday over deze bijzondere soort, die in het oosten van de Grote Oceaan en langs de Noord-Amerikaanse kust leeft. De naam verwijst naar de slurf van de mannetjes, die qua lichaam wel zes meter lang en 3000 kilo zwaar kunnen worden – waarmee ze ongeveer viermaal zo groot zijn als de vrouwtjes. De reden dat deze dieren bedreigd zijn is omdat er, nadat walvissen schaars werden, op hen werd gejaagd voor de olie. In 1910 waren er nog maar honderd noordelijke zeeolifanten. Inmiddels heeft de soort zich hersteld tot 150.000 exemplaren.

Man veroordeeld voor doodschieten beschermde zeeolifant
Foto: publiek domein

Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn er helaas individuen die het nodig vinden om deze dieren te schaden. Volgens de veroordeelde man daagde een dronken vriend hem uit de zeeolifant te doden ‘als een soort absurde test’. Hij vertelde de onderzoekers dat hij een verslavingsverleden heeft en vroeger werd mishandeld als kind, waardoor hij goedkeuring zoekt van anderen. Wel heeft Gerbich zijn excuses aangeboden en gezegd dat zijn handelen verkeerd was. Hij werd vorige week veroordeeld en krijgt naast de celstraf en boete ook nog een taakstraf van 120 uur.

Gelukkig is deze man gestraft voor zijn gruwelijke daad. De hoop is nu dat de dieren, die ook continu bedreigd worden door schepen en visnetten, verder met rust gelaten worden.

Bronnen:

Fotocolumn Erwin Vermeulen: De Noordelijke Zeeolifant

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap