De lynxenjacht in Zweden mag doorgaan. Het land heeft vergunningen afgegeven aan jagers om in maart 201 lynxen te doden. Dat is een verdubbeling van het aantal van de afgelopen jaren. Natuurbeschermers veroordelen de jacht en bestempelen het als ‘pure trofeejacht’. Het komt de Zweedse autoriteiten op extra kritiek te staan, nadat vorige maand de grootste wolvenjacht van het land in de moderne tijd is geweest. Tientallen wolven zijn hierbij gedood.

Lynxenjacht in Zweden gaat door
Lynxenjacht in Zweden gaat door | Foto: Tambako The Jaguar/flickr CC BY-ND 2.0

Het afschieten van de lynxen staat niet in verhouding tot het gevaar dat ze brengen voor mens of vee. Dat zeggen natuurbeschermers. Zij roepen de Europese Unie op om acties te ondernemen tegen de Zweedse autoriteiten vanwege het overtreden van de milieuwetgeving. Magnus Orrebrant, hoofd van Svenska Rovdjursföreningen, een dierenrechtenorganisatie die een petitie is gestart om de trofeejacht op lynxen te stoppen, vergelijkt de situatie met de trofeejacht op leeuwen in Afrika:

“Honderden buitenlandse jagers komen naar Zweden voor de lynxenjacht omdat ze dit opwindend vinden.”

Met uitsterven bedreigd

Vorige maand werd al gewaarschuwd dat de lynxenpopulatie in Europa zou kunnen verdwijnen. Er zouden onmiddellijk maatregelen moeten komen om de soort te beschermen. Uit onderzoeken naar de resterende katachtigen in Frankrijk blijkt dat hun genetische diversiteit zo gering is dat zij zonder ingrijpen binnen 30 jaar zouden kunnen uitsterven.
.

Uitsterven dreigt voor de lynx in Frankrijk

.
Er leven momenteel ongeveer 1450 lynxen verspreid over Zweden. Dit zijn er 300 minder dan tien jaar geleden. Naturvårdsverket, de Zweedse dienst voor milieubescherming, stelt dat het land slechts 870 dieren nodig heeft om een gezonde populatie in stand te houden. De Zweedse jagersvereniging geeft toe dat de lynxen geen gevaar vormen voor de mens. De jacht is abosuluut niet gerelateerd aan een gevaar voor de mens. Dat meldt Henrik Falk, een adviseur van de vereniging. Zo zijn er ook geen gevallen gedocumenteerd van wolven die mensen hebben aangevallen in het moderne Zweden. Het lijkt er daarom op dat de motivatie van deze lynxenjacht voornamelijk is gebaseerd op plezier voor de jagers.

Twijfelachtige motieven

De EU-Habitatwet bepaalt dat de jacht is toegestaan. Onder voorwaarde dat het schade aan vee moet voorkomen of in het belang is van de openbare veiligheid. Het is ‘zeer twijfelachtig’ of een van deze voorwaarden van toepassing is op deze situatie, aldus Benny Gäfwert, roofdierexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WNF):

“We denken niet dat de jagers zich kunnen beroepen op deze uitzonderingen, en we hebben de EU-Commissie hiervan in kennis gesteld.”

 

 

 

Volgens Gäfwert is het geen probleem dat er gejaagd wordt, mits de mate waarin het gebeurt in verhouding staat tot de schade die de lynx aanricht. Het WNF betwist daarom ook de onderbouwing van Zweden voor de jacht op de lynxen en wolven.
.

Wolvenjacht leidt tot gevaarlijk kleine populatie in Zweden

Lynxenjacht in Zweden ‘pure trofeejacht’

De lynx komt van oudsher in heel Eurazië voor. De diersoort staat in veel landen onder zware druk door habitatverlies, inteelt, stroperij en verkeersongelukken. Natuurbeschermers benadrukken dat de rol van de lynx belangrijk is. Zij spelen een grote rol bij de beheersing van de grote Zweedse populatie herten, elanden en zwijnen. De lynxenjacht in Zweden vindt vooral plaats tijdens de paartijd, als hun vacht het dikst is. Volgens Marie Stegard Lind van de anti-jachtgroep Jaktkritikerna is het dier hierdoor extra aantrekkelijk voor jagers:

“Dit is volkomen onnodig en een pure trofeejacht.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer