De Zweedse regering heeft groen licht gegeven om 75 wolven af te schieten van de naar verhouding al geringe wolvenpopulatie van 460 individuen in het land. Wetenschappers hadden juist gewaarschuwd de al zwakke populatie in Zweden niet nog verder te reduceren en waarschuwen voor genenarmoede.

Wolvenjacht leidt tot gevaarlijk kleine populatie in Zweden
Wolvenjacht leidt tot gevaarlijk kleine populatie in Zweden | Foto: publiek domein

Maandag is een groep van 200 jagers het ijskoude besneeuwde Zweedse wolvengebied tussen Gavleborg en Dalarna binnengetreden. De zone is afgezet, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen, een soort canned hunting. De eerste jachtdag zijn er nog geen wolven afgeschoten, maar er zijn wel enkele holen ontdekt. De hele maand zullen de jagers dagelijks tussen middernacht en drie uur ´s middags op jacht gaan, totdat het gestelde doel is bereikt.

De regering van Zweden heeft onder druk van de jachtlobby opdracht gegeven 75 wolven te doden. Hiermee komt de huidige wolvenpopulatie in het land te staan op slechts 385 individuen. De regering wil eigenlijk het aantal terugbrengen tot slechts 170. Dat valt nog net binnen de instandhoudingseisen van de EU-richtlijn. Volgens wetenschappers brengt een dusdanig laag aantal de overlevingskans van de populatie in groot gevaar. Marie Stegard, voorzitter van de anti-jachtgroep Jaktkritikerna:

“Er is een grote meerderheid van Zweden die van wolven houdt, zelfs daar waar ze wonen. Naar onze mening is de reden voor deze jacht simpelweg dat er onder jagers vraag naar is. De jagersorganisaties hebben een enorme macht in Zweden. Het is een feit dat het Zweedse parlement een jagersclub heeft die openstaat voor leden van alle partijen, met een schiettent onder het parlement. Dit klinkt als een grap, maar het is absoluut waar.”

.

Pootafdruk wolf | Foto: publiek domein

Kleinere overlevingskans door genenarmoede

Wetenschappers van Europese topuniversiteiten hebben gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen die ontstaan door het afschieten van te veel wolven. Wanneer wilde populaties van kleine omvang zijn, vindt er namelijk minder uitwisseling van genen plaats. Benny Gäfwert, een roofdierenexpert bij WWF:

“Er kunnen onvoorziene dingen gebeuren in wilde populaties en een niveau van 170 is veel te laag. We hebben een probleem als het gaat om de genetica van wolven; hoe kleiner de wolvenpopulatie, hoe groter de impact van schommelingen in de genetische status.”

Bovendien staan wolven aan de top van de lokale voedselketen, waardoor er een sterke verschuiving zal optreden in de natuur. Marie Stegard, de voorzitter van de anti-jachtgroep Jaktkritikerna, zei:

“Wolven als toproofdieren in de voedselketen zijn een voorwaarde voor biodiversiteit. Het doden van een kwart van de populatie door jacht heeft negatieve gevolgen voor dier en natuur. Het is funest voor het hele ecosysteem. Het bestaan van wolven draagt bij aan een rijker dieren- en plantenleven. Het voortbestaan van de mens hangt af van gezonde ecosystemen.”

Uiteraard denkt de jagersvereniging hier heel anders over. Gunnar Glöersen, roofdiermanager bij de Zweedse jagersvereniging:

“Jagen is absoluut noodzakelijk om de groei van de wolvenpopulatie te vertragen. Deze roedel wolven is de grootste die we in de recente geschiedenis hebben gehad.”

.

Wolf Noorwegen
Wolven in Noorwegen | Foto: Tambako the Jaguar/flickr

Noorwegen

Buurland Noorwegen heeft een nog strikter beleid. Een vastgesteld aantal wolven moet worden gehandhaafd. De populatie mag slechts vier tot zes pups behouden. De overigens worden gedood. Omdat het wolvendistrict met Zweden overlapt, vormt deze rigoureuze politiek een extra bedreiging voor de overlevingskansen van de Zweedse populatie. Volgens natuurgroep Aktivt Rovdyrvern (ARV) zullen er in het gezamenlijke gebied waarschijnlijk uiteindelijk nog maar 170 wolven in Zweden en slechts 30 in Noorwegen overblijven:

“Populatiegenetica heeft aangetoond dat om een levensvatbare populatie te behouden, je ongeveer 1.500 individuen met genetische variatie nodig hebt. Zweden en Noorwegen hebben momenteel ongeveer 400 wolven, maar dit lijkt voorbestemd om te worden teruggebracht tot ongeveer 200 in totaal, waarvan 170 in Zweden en de overige 30 in Noorwegen. Dit is onverenigbaar met het vestigen en versterken van een levensvatbare wolvenpopulatie op het Scandinavische schiereiland, zowel op korte als op lange termijn.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools