Afgelopen weekend was de indrukwekkende documentaire ‘Love & Bananas’ te zien in diverse bioscopen in Nederland. Deze film gaat over het indrukwekkende werk van het Thaise Elephant Nature Park om olifanten in nood te redden. Lek Chailert, oprichter van het Elephant Nature Park was ook aanwezig en sprak met het publiek na de vertoning van de documentaire. Onze eindredacteur Estefanía Pampín Zuidmeer had ook de kans om met Lek Chailert te spreken. De vertoning werd georganiseerd door Stichting Olifant Adopteren.

Olifanten
Love & Bananas: Documentaire over olifanten in nood in Thailand

Love & Bananas

In de documentaire is te zien hoe Lek Chailert een olifantenredster werd. Ze groeide op in Thailand, in een familie die haar geld verdiende met olifanten. Lek had geen goed gevoel over de behandeling van de olifanten en besloot deze prachtige en imposante dieren te redden. Hiervoor moest ze veel inleveren: haar familie brak met haar en gedurende de vele jaren die volgden werd ze meerdere keren bedreigd voor haar inzet voor de Aziatische olifant.

Veel mensen in Thailand en andere Aziatische landen zijn afhankelijk van olifanten voor hun inkomsten. Zo worden olifanten veelvuldig gebruikt in de toeristensector, voor trektochten. Ook worden ze ingezet voor het vermaken van publiek in diverse acts waarbij ze soms gekleed moeten optreden. Of ze worden gedwongen om te schilderen, want hun schilderijen brengen geld op. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor hun kracht, om hout te slepen én worden hun lichaamsdelen verkocht voor medicinale doeleinden in landen als China.

Ziel breken

Om een olifant te onderwerpen moet men zijn ziel breken en dat gebeurt op een afschuwelijke manier en op zeer jonge leeftijd. De olifanten worden urenlang onderworpen aan allerlei martelingen, die net zolang plaatsvinden tot de ziel van het dier gebroken is en deze niet meer zijn eigen moeder, maar de mens volgt. Vanaf dat moment kan het olifantje uitgebuit worden. In de documentaire is te zien hoe de ziel van deze dieren wordt gebroken en wat de gevolgen zijn van het lichamelijke en fysieke letsel dat achterblijft. Centraal in de film staat de redding van een 70-jarige olifant, die nog nooit in vrijheid geleefd heeft.

Ook zien we in de documentaire hoe Lek deze olifanten redt en hoe ze mensen zover krijgt om de olifanten aan haar over te dragen of zelfs om het helemaal anders aan te pakken. Zo is te zien hoe ze de eigenaar van een bedrijf voor olifantentrektochten overtuigt om met de dieren in de natuur te gaan wandelen zodat ze voor het eerst van hun leven hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De eigenaar is zo ontroerd dat hij de maker van de documentaire huilend omhelst. Hij besluit zijn leven op de schop te nemen.

Verandering

Lek Chailert is van mening dat iedereen die aan de olifantentrektochten meedoet bijdraagt aan deze sector. Ook zegt dat je via sociale media een zeer krachtige boodschap kunt geven tegen deze uitbuiting.

“Je kunt helpen door je stem te geven aan de olifanten. Het meest machtig middel is in je hand: social media. Gebruik dit middel en spreek voor de Thaise olifant. De enige manier om te helpen is door impact te maken. Door anderen te onderwijzen. Toeristen weten niet wat zich op de achtergrond afspeelt. Mensen houden van dieren. Mensen maken een selfie met een tijger, ze willen dichtbij ze komen en ze voelen, maar weten niet dat de klauwen zijn verwijderd.”

Als je in Thailand bent en je ziet een olifant uitgebuit worden, maak er foto’s van en informeer al je contacten via de sociale media. Laat op deze manier aan de wereld zien dat dit niet de juiste weg zien, dat olifanten een waardig bestaan moeten leiden vrij van leed en uitbuiting.

Olifanten
Onze eindredacteur Estefanía Pampín Zuidmeer sprak Lek Chailert na de filmvertoning | Foto: AnimalsToday.nl

Love and Bananas is een film die diep ontroert. Het laat de ongemakkelijke realiteit van de Aziatische olifanten zien. Maar ook geeft het hoop. Hoop voor de mensen die afhankelijk zijn van de olifant voor hun inkomsten, hoop voor iedereen die zich zorgen maakt over het lot van de Aziatische olifant, maar vooral hoop voor de olifanten die gered worden. We kunnen misschien niet de wereld veranderen, maar wel de wereld van een dier veranderen. En dat is precies wat Lek Cheilart en haar team vrijwilligers keer op keer voor elkaar krijgen: samen veranderen zij vele werelden.

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer