Met ingang van 2020 verbieden de Nepalese autoriteiten het gebruik van wegwerpplastic en plastic frisdrankflessen op en om de wereldberoemde Mount Everest. Gevreesd wordt dat de populaire klimbestemming anders binnen een mum van tijd in een vuilstortplaats zal veranderen.

wegwerpplastic
Gebruik wegwerpplastic op Mount Everest voortaan uit den boze | Foto: Pixabay

De nieuwe regels zijn een poging van de autoriteiten van Nepal om grip te krijgen op het groeiende probleem dat afval op en om de berg vormt. In mei van 2019 haalde een groep vrijwilligers meer dan drie ton aan afval van de Everest.

Jaarlijks bezoeken tienduizenden toeristen de regio en in het klimseizoen van 2019 deed een recordaantal van 885 mensen een poging om Mount Everest te beklimmen. Zo veel mensen laten ook hun sporen na en maken de natuur die iedereen juist komt bewonderen er niet mooier op.

Regelgeving sluit gebruik waterflessen nog niet uit

Vanaf januari 2020 gaat daarom de regel in die het gebruik van wegwerpplastic op en rondom Mount Everest in zijn geheel verbiedt. Het verbod wordt van kracht in de gemeente Khumbu Pasang Lhamu. Nepalese autoriteiten maakten bekend dat ze al het gebruik van wegwerpplastic van een dikte van minder dan 30 micron niet meer zullen toestaan, evenals het gebruik van plastic frisdrankflesjes. In navolging van het verbod hoopt de Nepalese overheid dat winkels zullen stoppen met de verkoop van in plastic verpakte goederen en worden bezoekers ontmoedigd deze spullen mee het gebied in te nemen. Er zijn echter nog geen straffen vastgelegd voor overtreding van de nieuwe regel.

Mount Everest - Hoogstgelegen nationaal park
Mount Everest – Hoogstgelegen nationaal park | Foto: Wikimedia Commons

Daarbovenop zal voorlopig nog een uitzondering worden gemaakt voor het gebruik van plastic waterflessen, omdat water onderdeel uitmaakt van de noodzakelijke bepakking voor klimmers om mee de berg op te nemen. “We raadplegen momenteel alle betrokken partijen, om een alternatief te verzinnen voor het gebruik van plastic waterflessen. We verwachten daar binnenkort een oplossing voor te hebben.”, aldus Ganesh Ghimire, hoofdambtenaar voor de landelijke gemeente Khumbu Pasang Lhamu.

https://twitter.com/Benfogle/status/1131565510448091136

Gevaarlijk veel klimmers bezoeken jaarlijks Everest

Het stijgende aantal bezoekers aan Mount Everest heeft er ook toe geleid dat het op de berg mogelijk te druk wordt. Afgelopen lente stierven elf mensen in hun poging de berg te beklimmen. Foto’s van een rij wachtende mensen op weg naar de top van de berg, op een hoogte waar lang wachten levensgevaarlijk kan zijn, doen inderdaad vermoeden dat het te vol raakt om nog verantwoord te kunnen zijn. Er werd een onderzoekscomité ingesteld dat moest gaan uitzoeken hoe de toestand op de berg daadwerkelijk was. Dit comité bracht vervolgens het advies uit om de toegang tot de top van de Mount Everest te beperken tot enkel ervaren klimmers. Minder drukte op de berg zal niet alleen de veiligheid van velen bevorderen, maar ook helpen het afvalprobleem in de regio te reduceren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks