Een gestrande walvis in China is afgelopen weekend gered door de lokale bevolking van Leizhou en de politie. Het dier lag bijna op het droge en had moeite met ademhalen. Gelukkig schoten vele mensen het dier in nood te hulp.

gestrande walvis
De dorpelingen duwen de walvis weer in zee | Foto: video still YouTube

Met veel moeite terug naar zee
Op het strand van Leizhou in de provincie Guangdong lag het dier aan de rand van het water, in de zon. Toen een plaatselijke bewoner de walvis vond werd direct de hulp in geroepen van jonge, sterke dorpsbewoners. Tientallen mensen gooiden emmers water over de 5 meter lange walvis, die lag uit te drogen, en hielden paraplu’s boven zijn lijf om het dier tegen de zon te beschermen.

De politie en visserij-autoriteiten werden ingeschakeld, om mee te werken aan de reddingsactie. Samen groeven de mensen een tunnel in het zand om het gemakkelijker te maken het angstige dier, soms al rollend, terug te duwen naar zee. Ook maakten ze draagbanden om de walvis te kunnen optillen. Stukje bij beetje lukte het op deze manier om hem in iets dieper water te krijgen, zodat hij na een uur ploeteren op eigen kracht weg kon zwemmen. Volgens een van de bewoners leek het alsof de walvis nog even omkeek voor hij weg zwom.

Ook al zouden professionele reddingswerkers een stranding nooit op deze manier aanpakken, het dier is terug in zee en heeft een kans zijn beproeving te overleven.

Schakel de EHBZ in
Mocht je zelf onverhoopt een walvis(achtige) of ander zeezoogdier in nood op het strand aantreffen, schakel dan de hulp in van het EHBZ-netwerk (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren), zoals vermeld in Hoe te handelen als je een zeezoogdier in nood vindt.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde