In de buurt van het Krugerpark in Zuid-Afrika hebben medewerkers van de Mpumalanga Tourism and Parks Agency (MTPA) een leeuwin en haar twee welpjes gedood. Dit deden zij naar aanleiding van een klacht van een boer dat leeuwen zijn vee aanvielen en opaten. De medewerkers van de MTPA hebben zich verscholen achter een karkas vlakbij het Krugerpark en toen de leeuwen vanuit het park kwamen aanlopen en het karkas benaderden, schoten zij zonder pardon de leeuwin en haar twee welpjes dood.

leeuwin
Leeuwin met welpje | Foto: greg willis/Wikimedia

Volgens getuigen trok de troep leeuwen zich na de dodelijke schoten terug richting het Krugerpark, hun dode dierbaren achterlatend. Op social media wordt boos en vol onbegrip reageert op het doodschieten van de leeuwin en haar welpjes. Zo schrijft June Binyon op Facebook in reactie op het nieuws:

“Ik weet zeker dat ze beter hadden kunnen worden verdoofd dan gedood. Waarom horen we tegenwoordig zo vaak over dieren die met uitsterven worden bedreigd en toch zonder noodzaak worden gedood. Mensen die maar wat graag de trekker overhalen ten koste van alles.”

Experts
Ook anderen twijfelen ten zeerste aan de noodzaak de leeuwen te doden, helemaal de kleine welpjes. Ook experts reageren geschokt en noemen de gebeurtenis afschuwelijk, zo ook Claire LaFrance van de organisatie Four Paws, in Nederland actief als Stichting Viervoeters:

“Four Paws beschouwt het doden van de drie leeuwen, die waren ontsnapt uit het Krugerpark, als een afschuwelijk incident. Het is gebruikelijk dat medewerkers van natuurparken en reservaten verdovingsmiddelen bij zich hebben. Het is voor ons dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat de medewerkers van de MPTA de dieren heeft doodgeschoten.”

Volgens LaFrance is hoogtijd dat er betere veiligheidsstandaarden komen in zowel dierentuinen als natuurparken en –reservaten. Ze erkent dat het zorgen voor wilde dieren in gevangenschap altijd een risico met zich meebrengt dat nooit helemaal kan worden geëlimineerd, maar met goede en hoge (minimum-)standaarden kunnen deze wel tot een minimum worden beperkt.

Geen uitzondering
Het doodschieten van de leeuwin en haar twee welpjes was helaas geen uitzondering, maar het laatste voorval in een reeks van aanvaringen tussen mens en leeuw. In bijna alle gevallen is de leeuw de verliezer van deze aanvaring, die hij vaak met zijn leven moet bekopen. In maart werd Mohawk de leeuw doodgeschoten door parkopzichters in Kenia nadat hij was ontsnapt uit het Nairobi National Park en een omstander had verwond. Kort daarop, in april, maakten autoriteiten bekend dat Sylvester moest worden gedood omdat hij herhaaldelijk ontsnapt(e) uit het Karoo National Park in Zuid-Afrika. Vanwege de heftige reacties en opstand vanuit het publiek hebben de autoriteiten uiteindelijk besloten de leeuw niet te doden, maar hem te verplaatsen naar een beter omheind gebied in het park.

Een eeuw geleden waren er nog ongeveer 200.000 wilde leeuwen in Afrika. Door de jacht en het verlies aan leefomgeving leven er nu nog maar ongeveer 20.000 leeuwen in het wild. Wilt je weten wat je kunt doen om de leeuwen in Afrika te helpen, klik dan hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck