De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft boeren vrij spel bij het houden van plofkippen in overvolle stallen. Ondanks signalen van ernstige misstanden bij Nederlandse pluimveehouders, ziet de NVWA geen reden om in te grijpen. Dit blijkt uit hun reactie op een bezwaarprocedure van Wakker Dier. Hierdoor blijven miljoenen plofkippen dicht op elkaar gepropt in overvolle stallen. Wakker Dier is er klaar mee en legt de kwestie voor aan de rechter.

plofkippen
Foto: Stichting Wakker Dier via WikiCommons

In de Europese Unie geldt sinds 2007 een maximum van 33 kilo dier per vierkante meter, wat neerkomt op ongeveer 16 plofkippen. Onder bepaalde voorwaarden mogen lidstaten dit verhogen tot 42 kilo, oftewel circa 21 plofkippen per vierkante meter. Binnen deze voorwaarden moeten de minimale welzijnsregels worden nageleefd en de plofkippensterfte laag blijven. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat veel Nederlandse pluimveehouders hier niet aan voldoen, maar toch gebruikmaken van de uitzonderingsregel. De NVWA stelt dat de sterfte slechts één keer op orde hoeft te zijn, namelijk op het moment van registratie. Daarna wordt er niet meer gecontroleerd door de NVWA.

Plofkippen lijden in overvolle stallen

Door het gebrek aan controle en handhaving worden Plofkippen blootgesteld aan ernstige welzijnsproblemen. Op de hoogste bezettingsgraad leven zij letterlijk op elkaar. Hierdoor kunnen ze nauwelijks scharrelen, hun vleugels uitslaan of zich vrij bewegen. Veel plofkippen kampen met ontstekingen aan de poten, verwondingen en kreupelheid. Animals Today publiceerde hier vorig jaar een artikel over:

Plofkippoten zijn er driemaal slechter aan toe

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) adviseerde al om het aantal plofkippen per vierkante meter drastisch te verlagen van 21 naar 6. Door de lakse handhaving van de NVWA loopt Nederland hierin helaas ver achter.

Wakker Dier sleept NVWA voor de rechter

Wakker Dier is woedend over de opstelling van de NVWA en stapt naar de rechter. De organisatie eist dat de toezichthouder handhaaft op de bestaande, wettelijke, welzijnsnormen. Daarnaast pleit Wakker Dier ervoor dat Nederland de maximale bezettingsgraad verlaagt, zoals andere Europese landen al hebben gedaan. Kaya von Eugen van Wakker Dier:

“Nederland loopt mijlenver achter. Het opproppen van plofkippen is echt niet meer van deze tijd.”

Nederland profileert zich graag als koploper op het gebied van dierenwelzijn, maar de realiteit in de kippenstallen laat iets anders zien. Andere Europese landen hebben al strengere regels ingevoerd, terwijl Nederland blijft vasthouden aan verouderde normen. Als de overheid dierenwelzijn serieus wil verbeteren, moet er gestopt worden met uitzonderingen die het lijden van miljoenen plofkippen in stand houden. De rechtszaak van Wakker Dier zal bepalen of de NVWA haar verantwoordelijkheid moet nemen en eindelijk gaat handhaven op het structureel overtreden van de wet. Een ding is zeker: ingrijpen is noodzakelijk om het leed van alle plofkippen te verminderen en hopelijk te beëindigen.

Wakker Dier wil dat NVWA Europese regels handhaaft over ‘plofkipproppen’

[image or embed]

— NOS (@nieuws.nos.nl) 20 september 2023 om 14:19

Bron:

Wakker Dier wint rechtszaak pijnlijke vangmethode kippen

©AnimalsToday.nl Savannah Drenth