Op Cyprus krijgen legkippen na hun productieve jaren een nieuw leven in de olijfgaard. In plaats van de gebruikelijke gang naar de slacht, kunnen deze dieren hun pensioen vieren tussen de olijfbomen, waar ze op natuurlijke wijze bijdragen aan de bodemvruchtbaarheid en plaagbestrijding. Het proefproject, “Kot-Kot” genaamd, is opgezet door biologische boerin Elena Christoforos en bodemexpert Nicolas Netien. Het laat zien hoe landbouw en dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan.

olijfgaard
Legkippen vieren pensioen in olijfgaard op Cyprus (foto is illustratief) | Foto: publiek domein

Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen legkippen afgedankt zodra ze minder eieren gaan leggen. In de gangbare landbouw betekent dit meestal de dood, maar in het Cypriotische Akaki Grove krijgen de dieren een tweede kans. Honderden kippen, gered van de slacht, lopen vrij rond in de olijfboomgaarden, waar ze voedselresten eten en tegelijkertijd de bodem verrijken met hun mest. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere bodem, maar vermindert ook voedselverspilling, aangezien ze worden gevoed met etensresten van lokale scholen en donaties van omwonenden.

De olijfgaard: een tweede kans voor legkippen

Daarnaast spelen de kippen een cruciale rol in het bestrijden van de olijfvlieg, een plaag die veel schade toebrengt aan olijfbomen in het Middellandse Zeegebied. Door larven op te pikken, helpen ze de noodzaak van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen. Dit maakt het project niet alleen diervriendelijk, maar ook ecologisch verantwoord.

Het doel van Kot-Kot is om op de olijfgaard uiteindelijk 15.000 vrij rondlopende kippen te hebben. Hierdoor wordt jaarlijks 547.500 kg voedselafval van de stortplaats gered en 1.149.750 kg CO2 per jaar bespaard.
“Wat we zien is een veel betere groei en vruchtvorming van de olijfbomen – dankzij die gratis mest! De olijven die we vorig jaar oogstten, hadden nul schade door de olijfvlieg,” zegt Nicolas Netien, die houder is van het wereldrecord voor olijfolie met het hoogste polyfenolgehalte.

Natuur en landbouw in balans

Het project maakt gebruik van een back-to-basics benadering: de kippen scharrelen vrij rond, voeden zich met etensresten en verrijken de bodem met hun uitwerpselen. Dit draagt bij aan de productie van olijfolie die rijk is aan polyfenolen, welke bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Netien:

“Het doel hier is om een biodivers, zelfvoorzienend ecosysteem te creëren dat echt hoge temperaturen en lange droogtes kan verdragen. Dus als ik dieren in het systeem breng door bodembedekking te eten en te poepen, versnelt dat de cyclus.”

Andere diervriendelijke alternatieven voor legkippen

Het Cypriotische project is niet het enige initiatief dat zoekt naar ethische oplossingen voor uitgelegde legkippen. In Nederland bestaat bijvoorbeeld Red een Legkip, een stichting waarbij particulieren legkippen kunnen adopteren die anders geslacht zouden worden. De organisatie haalt kippen op bij boerderijen en zoekt nieuwe eigenaren die hen een goed thuis kunnen bieden.

Verbeteringen in dierenwelzijn op Cyprus

Naast dit innovatieve kippenproject zet Cyprus de laatste jaren steeds meer stappen op het gebied van dierenwelzijn. Zo zijn er, mede door de in 2014 opgerichte Animal Party Cyprus (APC), strengere regels gekomen tegen de mishandeling van (zwerf)dieren en worden er subsidies verstrekt voor sterilisatieprogramma’s. Ook heeft de APC gezorgd voor een dierenpolitie en een meldpunt voor dierenmishandeling. Daarnaast is er een groeiend bewustzijn onder boeren en consumenten over diervriendelijke landbouwpraktijken, mede dankzij projecten zoals Akaki Grove.

Initiatieven zoals Kot-Kot laten zien dat landbouw niet ten koste hoeft te gaan van dierenwelzijn. Door creatief om te gaan met natuurlijke processen kunnen boeren zowel hun productie verhogen als dieren een waardig leven bieden. Hopelijk volgen andere landen dit voorbeeld en wordt het massaal afmaken van legkippen steeds meer verleden tijd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel