Op de sociale media werd deze week verontwaardigd gereageerd op een advertentie op Marktplaats, waar een konijn gratis werd aangeboden. Op de bijgevoegde foto was het arme dier te zien in een klein afgesloten aquarium.

aquarium
Foto: schermfoto advertentie Marktplaats

Ook Daniëlle Dekker van konijnenopvang Huisjepluis in Midwoud zag de advertentie staan, zo vertelt ze aan PiepVandaag:

“Ik kijk wel vaker op marktplaats omdat ik wil zien of er mensen zijn die konijnen via mij weer op Marktplaats zetten. Bij de aanblik van deze advertentie wist ik echt niet wat ik zag.”

Dekker kwam meteen in actie en mailde de adverteerder dat het konijn naar haar toe gebracht mocht worden. Ze kreeg echter geen reactie en mailde nog een keer. Begin van de avond werd ze bestookt met mailtjes en berichten op Facebook van mensen die haar vroegen of het konijn niet door Huisjepluis opgevangen kon worden. Uiteindelijk kon ze het adres van de adverteerder achterhalen en stapte in de auto.

Zonder hooi
De adverteerder, een vrouw, vond het heel vreemd dat er iemand van een konijnenopvang voor de deur stond, maar liet Dekker toch binnen. De vrouw bleek meer dieren in huis te hebben maar die zagen er volgens Dekker prima uit. Alleen 2 andere konijnen zaten ook in een soort aquarium, wel met bodembedekking maar zonder hooi. Het konijn zou een verjaardagscadeau zijn geweest maar was ongewenst. De vrouw vertelde niets anders te hebben dan het aquarium en daarom het dier daar maar in te hebben gedaan. Hij zou er ‘maar’ 8 uur in hebben gezeten.  Het dier is een jaar oud maar waar het konijn afgelopen jaar verbleef wilde de vrouw niet zeggen.

Boos
Dekker nam het konijn, dat de naam Nemo kreeg, mee naar de opvang waar het nu rustig kan bijkomen van de reis en de stress. ‘s Avonds nam de adverteerder nog contact op met Dekker:

“Ze was heel boos over de berichten op Facebook op de pagina van de opvang en zei spijt te hebben dat ze het konijn heeft meegegeven.”

Toch denkt Dekker dat de vrouw het goed bedoelde en gewoon niet beter wist. Eigenlijk was het een hele vriendelijke vrouw, aldus Mariëlle. Maar wat er waar is van haar verhaal zal altijd onduidelijk blijven. Wat dat betreft staat Dekker nergens meer van te kijken, hoewel sommige situaties ook voor de mensen zelf erg triest zijn. Zo kwam een oude vrouw huilend haar konijn brengen. De vrouw had reuma en niemand wilde het hok schoonmaken voor haar. Maar mensen verzinnen ook van alles om van het konijn af te komen, zo vertelt Dekker:

“Ze zeggen bijvoorbeeld allergisch te zijn, kinderen kijken er niet meer naar om, konijn van was cadeautje van ex en nieuwe vriend wil het dier niet in huis.  In januari komen de eerste sinterklaas- en kerstcadeautjes al terug. Gelukkig hebben we ook goed contact met andere konijnenopvangen, dus we proberen altijd een oplossing te vinden. En veel mensen willen konijnen adopteren. Steeds meer mensen komen naar een opvang als ze een konijn willen hebben.”

Nemo is in ieder geval vandaag gecastreerd en er is al iemand die hem wil adopteren. De dierenpolitie heeft ook contact opgenomen met Mariëlle Dekker en zal uit voorzorg een bezoek brengen aan de adverteerder.

aquarium
Nemo kan rustig bijkomen | Foto: Mariëlle Dekker/Huisjepluis

©PiepVandaag.nl