Afgelopen najaar zijn er meer dan 800.000 vogels illegaal gevangen en gedood op een Britse militaire basis op het eiland Cyprus. De zangvogels worden lokaal als delicatesse genuttigd in een gerecht genaamd ambelopoulia.

Acaciaboom - illegaal gedood
Snelgroeiende acaciabomen worden ingezet om vogels aan te trekken | Foto: Wikimedia Commons

Deze illegale praktijken worden gerund door georganiseerde bendes. De Cypriotische autoriteiten schatten dat de criminelen zo’n 15 miljoen euro per jaar opstrijken. Enquêtegegevens van BirdLife Cyprus en andere organisaties laten zien dat er meer dan 150 soorten vogels gevangen worden. Daarbij zijn er twee soorten vogels die nergens anders op de wereld broeden dan op Cyprus en ook deze worden gevangen.

Er is ook iets positiefs te melden: de cijfers van 2015 laten zien dat het aantal gedode vogels per jaar niet wéér is gestegen, zoals de afgelopen vijf jaar wel gebeurde. Dit dankzij diverse maatregelen die genomen zijn om het probleem aan te pakken. Toch zijn het helaas nog grote aantallen waar we over praten. In totaal zijn er al meer dan twee miljoen vogels gedood op Cyprus.

Volgens Jonathan Hall, hoofd van UK Overseas Territories bij de RSPB, zijn er al belangrijke stappen genomen door de SBA Customs om het vangen en doden terug te dringen:

“Ongeveer een derde van de snelgroeiende acaciabomen, die geplant zijn op de schietbaan om trekkende vogels aan te trekken, zijn ondertussen verwijderd.”

Toch is ook de RSPB teleurgesteld over het aantal vogels dat nog steeds gevangen wordt en ze vindt de winst die georganiseerde bendes hierop maken onacceptabel. Clairie Papazoglou, directeur van BirdLife Cyprus:

“Je moet de omvang van de vogelvangst zelf zien om het te geloven. Lange lanen vol met acaciabomen en heuvels van grind aan een van de zijdes. Vrachtwagens brengen het grind en gooien dit neer om zo de vogels van schrik in de netten te laten vliegen. Er moet veel meer gedaan worden om de vangst te beperken en de restaurants die de vogels serveren moeten vervolgd worden.”

Het vangen van vogels bedoeld voor menselijke consumptie wordt al vele eeuwen gedaan op Cyprus, maar is verboden sinds 1974.

Bron: RSPB.org.uk ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen