Twee koeien en een kalf zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt tijdens de aardbevingen in Nieuw-Zeeland afgelopen zondag. De dieren kwamen vast te staan op een ‘eiland’, nadat de aardbevingen hadden gezorgd voor een aardverschuiving in de omgeving van Kaikoura. De dieren konden geen kant op.

aardbeving Nieuw-Zeeland
De dieren konden geen kant op | Foto: screenshot video AP/YouTube

De twee koeien en het kalfje werden ontdekt door een nieuwshelikopter, die het getroffen gebied filmde. De drie dieren maakten deel uit van een grotere kudde die op de heuvel stond te grazen. Veertien van hen, waaronder deze drie, zijn gered. De overige dieren hebben de aardbeving waarschijnlijk niet overleefd.

Reddingsactie
De boer kon de dieren niet direct uit hun benarde positie bevrijden, omdat er een groot risico bestond dat door de naschokken er nog meer aardverschuivingen zouden plaatsvinden. Uiteindelijk heeft een groep mensen de koeien weten te redden, door een geul te graven waardoor de dieren van het eiland af konden lopen. De boer verklaart:

“We hebben met een aantal mensen een geul gegraven. De aarde was vrij zacht, want het was allemaal omgegooid. We kregen het voor elkaar ze eruit te krijgen.”

De dieren waren behoorlijk gestrest door de hele situatie:

“Ze hadden water hard nodig, koeien vinden het niet fijn om zonder water te leven, dus dat was de eerste vereiste. Ik denk dat ze een of twee kalfjes hebben verloren tijdens de aardbeving, dus ze waren wat bedroefd.”

De veehouder verklaarde dat de breuklijn dwars onder zijn boerderij doorloopt en dat de aardbeving ervoor zorgde dat een deel van zijn land wel 3 meter omhoog is gekomen.

Bekijk hieronder de beelden gefilmd vanuit de helikopter:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor