Afgelopen zondag hebben de ruim 190 deelnemende landen aan de VN-klimaattop in Lima, Peru een akkoord bereikt over een raamwerk dat volgend jaar tijdens de volgende top in Parijs zou moeten leiden tot een nieuw wereldwijd klimaatverdrag. De opvolger van het Kyoto Protocol uit 1997.

raamwerk

In de eindtekst is afgesproken dat alle landen hun plannen voor het terugdringen van CO2-uitstoot volgend jaar zullen indienen. Waar die plannen aan moeten voldoen, blijft vaag. Analisten en milieuorganisaties spreken van een zwak en vaag compromis dat geen echt effect zal hebben. Het raamwerk is het minimale om onderhandelingen open te houden voor de top in Parijs, volgend jaar december.

Samantha Smith, klimaatexpert van het WWF:

“Tegen een achtergrond van extreem weer op de Filipijnen en waarschijnlijk het heetste jaar ooit gedocumenteerd, komen de internationale vertegenwoordigers tijdens de klimaattop in Lima met een halfbakken plan om CO2-uitstoot terug te dringen.”

Wordt vervolgd in Parijs.

Bronnen: Telegraaf.nl & YahooNewsDigest.com ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.