Milieudefensie stapt opnieuw naar de rechter om te eisen dat Shell volledig stopt met het aanboren van nieuwe gas- en olievelden. De vorige rechtszaak van de milieuorganisatie tegen de fossiele energiegigant is verloren, maar er zit een positieve kant aan de uitspraak, zo vindt men.

Shell opnieuw voor rechter gedaagd door Milieudefensie
Shell opnieuw voor rechter gedaagd door Milieudefensie | Foto (illustratief): publiek domein

Milieudefensie concludeert dat de rechter ook vindt dat bedrijven een individuele klimaatverantwoordelijkheid hebben. In de eerste rechtszaak luidde de eis tegen Shell dat het bedrijf de CO2-uitstoot versneld moest terugdringen. Dit gold ook voor alle afnemers van vervuilende Shell-producten. De rechter oordeelde in november 2024 echter dat een individueel bedrijf geen CO2-doel opgelegd kan krijgen.

Milieudefensie: stop aanboren nieuwe gas- en olievelden

Hoewel de uitspraak voor Milieudefensie niet de gedroomde uitkomst was, is men achteraf toch blij met de uitspraak. Op de website van Milieudefensie zet men de uitkomsten van een rapport over Shell op een rij:

  • Shell heeft in totaal 1196 olie- en gasvelden volledig of deels in zijn bezit. Hiervan zijn 700 olie- en gasvelden (59%) nog niet in gebruik genomen, en 496 (41%) wel al in gebruik genomen.
  • Als Shell stopt met nieuwe olie- en gasvelden aanboren, zou dit maar liefst 5,2 miljard ton CO2-uitstoot voorkomen. Dat is evenveel als 36 keer de jaarlijkse uitstoot van heel Nederland!
  • Als Shell doorgaat met nieuwe velden betekent dit dat de CO2-uitstoot van Shell’s productietak in 2030 met 4% kan toenemen (in vergelijking met 2022).
  • Als Shell al zijn olie- en gasvelden (onontwikkeld en ontwikkeld) aanboort, loopt de CO2-uitstoot op tot 10,8 GtCo2: dat is 1/4 van de wereldwijde CO2-uitstoot.
    .

Seismisch onderzoek Shell langs kust Zuid-Afrika bedreigt alle zeeleven

Individuele verantwoordelijkheid

Feitelijk acht de rechter met de uitspraak van november ’24 individuele bedrijven wel verantwoordelijk voor het reduceren van de CO2-uitstoot. Directeur Donald Pols van Milieudefensie:

“De uitspraak markeert het einde van een tijdperk. Niet langer kunnen bedrijven en politici stellen dat grote vervuilers geen eigen verantwoordelijkheid hebben.”

Omdat er vragen rezen bij de rechter over exploitatie van nieuwe olie- en gasvelden, ziet Milieudefensie alsnog een kans om Shell tot ander beleid te dwingen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR