In Schotland heeft een loterij 973.000 pond (1,2 miljoen euro) beschikbaar gesteld aan 30 organisaties, die zich inzetten voor het behoud van de Schotse wilde kat (Felis silvestris grampia).

Schotse wilde kat
Schotse wilde kat | Foto: Peter Trimming [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Het geld zal gaan naar onder andere onderzoeksprojecten, met als focus de leefomstandigheden van de dieren. Er zijn in Schotland zes gebieden aangewezen waar camera’s zullen komen om de wilde katten te bestuderen en te volgen. Een ander project dat financiering krijgt is een vaccinatietraject, waarbij de wilde katten worden gevaccineerd tegen veelvoorkomende ziekten.

Populatie
Het gaat niet goed met de populatie Schotse wilde katten. Tien jaar geleden waren er nog ruim 400 exemplaren in het wild te vinden, nu zijn dat er nog 100. Er wordt gevreesd dat de soort uitsterft. Ziekten zijn een bedreiging, maar ook verlies aan leefgebied door ontbossing, aanrijdingen en kruisingen met verwilderde katten, bedreigen de soort.

Wilde katten in Nederland
In Nederland zet ARK Natuurontwikkeling zich in voor de Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris). Recentelijk kon gemeld worden dat voor het eerst in een paar honderd jaar vermoedelijk weer wilde katten zijn geboren op Nederlandse bodem.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.