Na een bruiloft met harde muziek en vuurwerk in India, zijn op de naastgelegen boerderij 63 kippen overleden aan een hartaanval. Het trieste nieuws bevestigt opnieuw de gevoeligheid van de dieren voor harde geluiden.

63 kippen dood door luide muziek in India | Foto: publiek domein (CC0)

Bruiloft

Volgens een Indiase veehouder zijn 63 van zijn tweeduizend kippen gestorven nadat op een bijgelegen feestlocatie een bruiloft plaatsvond. Tijdens de traditionele bruiloft stond de muziek extreem hard. Boer Ranjit Kumar Parida vertelt tegen de media in India:

“Ik vroeg de dj en band om de volume te verlagen, omdat de muziek te luid was en de kippen bang maakte. Maar ze luisterden niet, en vrienden van de bruidegom begonnen tegen mij te schreeuwen.”

De dieren gedroegen zich vreemd en sommigen begonnen te springen en te sissen.

De situatie verergerde toen de trouwstoet rond 23.30 uur met een dj langs Parida’s boerderij kwam. Ondanks herhaaldelijke verzoeken aan de dj en de gasten om het volume te verlagen, bleef de muziek te luid. De vrienden van de bruidegom spoorden de dj zelfs aan de muziek harder te zetten. Volgens Parida bleven ze ook nog eens expres lang staan voor de boerderij.

Hartaanval

Tevergeefs probeerde de man de dieren te reanimeren. Een lokale dierenarts vertelde Parida de volgende dag dat zijn dieren aan een hartaanval gestorven zijn. Zoölogie professor Suyakanta Mishra vertelde aan The Hindustan Times dat vogels vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten als ze harde geluiden horen. Het ritme van de dieren volgt dat van het natuurlijke licht van de dag en de nacht. Vuurwerk en harde muziek verstoren die biologische klok. Dat, in combinatie met de harde geluiden, zorgt ervoor dat de dieren erg in paniek raken. Ook dierenarts Siba Prasad Das beaamt dit, en stelt dat de dieren inderdaad zijn overleden door de schok van de luide muziek en het vuurwerk.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma