De NVWA heeft samen met politie en douane in oktober een recordaantal van 647 levende vogels, reptielen en amfibieën in beslag genomen, als onderdeel van de internationale actie Operation Thunder 2021 tegen wildlife crime. Ook werden 3 kilo vlees, huiden, bontjassen en ongeveer 2.300 andere producten van beschermde planten en dieren onderschept.

Operation Thunder 2021: Recordvangst illegaal verhandelde dieren
Operation Thunder 2021: Recordvangst illegaal verhandelde dieren | Foto: NVWA

Operation Thunder wordt internationaal gecoördineerd door Interpol. Een van de onderzoeken leidde naar een handelaar in Gelderland, die 470 vogels in zijn bezit had die illegaal uit Afrika waren geïmporteerd. Het importeren van vogels van buiten de EU is slechts in zeldzame gevallen toegestaan, vanwege het risico op ziekten. Het onderzoek naar de handelaar loopt, aldus de NVWA. De vogels zijn naar een opvang gebracht en de man heeft een boete van 30.000 euro gekregen.

Douanebeambten ontdekten ook 8 beschermde zangvogels verborgen in een karaokeset, die was meegebracht door een vrouw uit Suriname, terwijl een man op een veerboot uit Engeland 6 papegaaien probeerde binnen te smokkelen. Zo’n 145 reptielen en amfibieën verpakt in plastic bakjes en zakjes, waaronder boomkikkers en ratelslangen, werden ontdekt in de bagage van een vrouw afkomstig uit Mexico op doorreis naar Rusland. Vijf dieren hadden de reis niet overleefd.

Operation Thunder 2021: Recordvangst illegaal verhandelde dieren
In beslag genomen kikker | Foto: NVWA

De douane onderschepte ook pakketten met voedingssupplementen en cosmetica gemaakt van beschermde planten en dieren. Een aantal passagiers werd betrapt met saleppoeder dat gemaakt is van beschermde orchideeënbollen, terwijl het illegale vlees – bush meat – dat in beslag werd genomen onder meer afkomstig was van pythons, leguanen en de koninginnenschelp. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van 3 bruine berenhuiden en 8 jassen van wolvenhuid, ocelot, otter en lynx, aangetroffen bij handelaren die hun waren op Marktplaats aanboden.

Nooit eerder was Operation Thunder in Nederland zo ‘succesvol’, wat helaas een trieste constatering is. Decadentie kent geen tijd en klaarblijkelijk vinden mensen het leuk om beschermde dieren te houden, levend, opgezet of opgeprikt, zoals grote, kleurrijke vlinders.

Operation Thunder 2021: Recordvangst illegaal verhandelde dieren
In beslag genomen papegaai | Foto: NVWA

Operation Thunder 2021 leidde uiteindelijk tot 1.000 inbeslagnames en de identificatie van zo’n 300 verdachten, gevolgd door wereldwijde arrestaties en onderzoeken in verband met illegale handel, verwerking, export en import van op de CITES-lijst opgenomen wilde dieren en planten. De vraag is echter waarom Operation Thunder een jaarlijks terugkerende actie is en er niet dagelijks op dergelijke intensieve wijze wordt gecontroleerd en gehandhaafd, om zo de exponentiële groei van de illegale handel in dieren, dierproducten en planten een halt toe te roepen.

Bronnen:

Operatie Thunder succesvol: wereldwijd actie tegen milieucriminaliteit

©AnimalsToday.nl BVR