De keizerspinguïn, de grootste van alle pinguïns, is door de Amerikaanse regering officieel uitgeroepen tot een bedreigde diersoort, wegens het grote risico dat klimaatverandering vormt voor de vogels. Keizerspinguïns zullen bijna volledig uitsterven als het Antarctische zee-ijs verdwijnt tegen het einde van de eeuw. Eerder dit jaar voorspelde wetenschappers al een sombere toekomst voor de keizerspinguïn

Keizerpinguïns
Amerika roept keizerspinguïns uit tot bedreigde diersoort | Foto: Pixabay

Keizerspinguïns kunnen tot 120 centimeter groot worden en staan bekend om hun extreme ouderschapsstijl.  De mannetjes en vrouwtjes verschuilen om beurten hun eieren in hun vacht, en wachten in barre kou terwijl de ander naar voedsel zoekt. De pinguïns, die van nature voorkomen in Antarctica, zijn door de Amerikaanse Fish and Wildlife Service recentelijk toegevoegd aan de lijst van bedreigde diersoorten.

“Klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen voor soorten over de hele wereld en de aanpak ervan is een prioriteit voor de regering”, aldus Martha Williams, directeur van de Fish and Wildlife Service. “De opname van de keizerspinguïn op de lijst dient als een alarmbel maar ook als een oproep tot actie.”

Zee-ijs essentieel voor overleven

Het water rond en onder het zee-ijs is belangrijk als voedselgebied. Bovendien is het ijs zelf essentieel voor de pinguïns als rust- en schuilplaats tijdens hun jaarlijkse vervelling en om te ontsnappen aan roofdieren. Maar het verlies van zee-ijs bedreigt de habitat van deze pinguïns. Bovendien vermindert de beschikbaarheid van krill, een belangrijke voedselbron voor de pinguïns, door de verzuring van de oceaan.

De veranderingen op Antarctica dreigen te leiden tot een regelmatige herhaling van rampzalige situaties zoals de recente instorting van de op één na grootste bekende keizerskolonie. In 2016 stierven meer dan 10.000 kuikens in Halley Bay toen het zee-ijs vroegtijdig brak. De kuikens waren nog niet klaar om goed te zwemmen en verdronken daarom. De kolonie is zich nog steeds aan het herstellen.

Populatie zal ineenstorten

Door vergelijkbare rampen zal de totale populatie keizerspinguïns tegen het einde van deze eeuw met 99 procent afnemen ten opzichte van hun historische omvang, als de uitstoot van broeikasgassen niet drastisch wordt verminderd, zo hebben onderzoekers ontdekt. De pinguïns zijn niet in staat om zich tijdig aan te passen aan de snelheid waarmee hun omgeving verandert.

De populatie keizerspinguïns op Point Géologie is sinds de jaren 1970 inmiddels al met bijna 50 procent afgenomen.

Besluit vormt een waarschuwing

Hoewel geen enkele keizerspinguïn in het wild op Amerikaans grondgebied leeft, moet de nieuwe lijst van bedreigde diersoorten de internationale beschermingsmaatregelen voor de soort bevorderen. De hoop is dat het zal bijdragen aan de vermindering van de industriële visserij die de voedselbron van de pinguïns uitput en een kritische blik zal werpen op de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen die het smelten van het poolijs veroorzaken.

“Deze beslissing is een waarschuwing dat keizerspinguïns dringend klimaatactie nodig hebben als ze willen overleven.”

De Amerikaanse regering heeft eerder de ijsbeer en verschillende soorten koraal op haar lijst van bedreigde diersoorten geplaatst wegens de dreiging van de klimaatcrisis.

“Deze beslissing is een waarschuwing dat keizerspinguïns dringend klimaatactie nodig hebben als ze willen overleven. Het voortbestaan van de pinguïn hangt af van de vraag of onze regering nu krachtige maatregelen neemt om fossiele brandstoffen te verminderen en onomkeerbare schade aan het leven op aarde te voorkomen,” zei Shaye Wolf, directeur klimaatwetenschappen bij het Center for Biological Diversity.

Bron:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee