De afgelopen weken kregen we bij PiepVandaag.nl verschillende meldingen binnen dat er paarden verwaarloosd zouden worden in Deurne. Toen ik de foto’s toegestuurd kreeg schrok ik. Wat een magere dieren.

Deurne
Wat een magere dieren | Foto: ©PiepVandaag.nl

Na wat verder uitzoekwerk schrok ik nog meer. De paarden staan bij een familie die in 2008 is veroordeeld wegens ernstige dierenmishandeling. Ze kregen een gevangenisstraf, werkstraf en boetes. De dochter des huizes had een illegale hondenfokkerij en verkocht de vaak zieke dieren met valse paspoorten. Een van de zoons heeft 2 weken in de gevangenis doorgebracht omdat hij een dood kalf als voer bij de honden in hun hok had gegooid. Ook werden er door de familie zelf keizersneden uitgevoerd bij dikbilkoeien. De rillingen lopen toch over je rug als je over dit soort mensen nadenkt.

Overigens werd de familie volgens een artikel dat ik vond van Omroep Brabant al veel vaker veroordeeld omdat ze niet goed voor hun dieren zorgden.

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Op allerlei fora, waaronder dat van Radar, vind ik berichten van mensen die gedupeerd zijn door deze beruchte familie uit Deurne. Meedogenloos naar dieren dat is wat je uit de verhalen leest en dat is wat ik later ook hoor als ik wat mensen bel.

Ik kijk nog eens naar de foto’s die ik toegestuurd heb gekregen en besluit contact op te nemen met de mensen die mij gemaild hebben en die zich zo ontzettende bezorgd maken over de dieren die deze familie weer heeft verzameld.  Het is toch onbegrijpelijk dat mensen die dit soort dingen hebben gedaan überhaupt weer dieren mogen houden.

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Na een rondje bellen en mailen blijkt dat de meeste mensen alleen anoniem hun verhaal willen doen. Ze zijn bang voor represailles van de familie. Buurtbewoners hebben de dieren stiekem gevoerd. En een paar mensen gaan regelmatig bij de dieren kijken. Dat heeft de eigenaar inmiddels ook ontdekt. Stonden de dieren eerst nog in een weiland langs de openbare weg, inmiddels zijn ze door de eigenaar verplaatst naar een veel minder zichtbare wei achter het huis. Pottenkijkers zijn duidelijk niet gewenst.

De boer heeft daarbij de dieren die er het slechts aan toe waren weggehaald. Niemand die ik spreek weet waar ze gebleven zijn. Mensen uit de buurt vertellen dat er nu wel wordt gevoerd en dat de dieren ook water krijgen.

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Dat komt natuurlijk omdat de politie en de NVWA door zoveel mensen gebeld zijn gebeld dat zij polshoogte zijn gaan nemen op de boerderij. Uiteraard bellen we met de politie maar zij geeft aan dat de zaak bij de NVWA ligt. En bij de NVWA worden niet veel wijzer, want zij willen niets zeggen over de zaak.

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Overigens blijken de paarden op de foto’s niet de enige paarden die de familie weer houdt. In het weiland voor bij de boerderij staat nog een groep. Zij zien er een stuk minder slecht uit, maar staan wel tot hun knieën in de mest waar het hooi doorheen ligt.

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Dus de mensen die meerdere keren zijn veroordeeld wegens het ernstig verwaarlozen en mishandelen van dieren houden nu in ieder geval weer 20 paarden? Een ooggetuige vertelt mij dat hij enorm veel honden hoorde blaffen, dus ook die heeft de familie weer in overvloed. Op Facebook had ik al een bericht gevonden van een Berner Senner die was gevonden en van de familie bleek te zijn. Het dier zou vreselijk mager zijn maar is (helaas) weer opgehaald door de eigenaar.

Een andere reden waarom de familie is veroordeeld is omdat de mestopslag niet in orde was. Ben benieuwd hoe deze ‘opslag’ beoordeeld wordt:

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Inmiddels heeft een van de mensen die melding heeft gedaan bij de NVWA een brief thuis gekregen:

“Er zijn geen overtredingen aangetroffen op de locatie.”

Deurne
Foto: ©PiepVandaag.nl

Nu zegt dat niet zoveel als de NVWA geen overtredingen constateert. Eerder kreeg ik beeld toegestuurd van een schuur vol varkens die dag en nacht in een smerige stal in het donker zaten met zelfs een dood varken ertussen. De aanbeveling van de NVWA was hier dat er een raampje schoongemaakt moest worden dan kwam er wel weer licht naar binnen. Dit is geen flauwe grap maar echt gebeurd.

varkensleed
In een smerige stal in het donker | Foto: ©PiepVandaag.nl

Conclusie. De controle op dierenwelzijn moet weggehaald worden bij de NVWA. En er moet een levenslang houdverbod komen voor mensen die hun dieren ernstig verwaarloosd hebben (in dit geval dus zelfs meerdere keren). Een recent voorbeeld is de boer die 400 varkens liet verhongeren, en een verbod kreeg op het houden van dieren voor een periode van 3 jaar. Daarna kan hij dus weer gewoon zijn gang gaan en het is maar de vraag of hij dan wel beter voor zijn dieren zorgt. Een levenslang houdverbod voor dierenmishandelaars is pure noodzaak.

En tot die tijd is de familie uit Deurne er dus weer mee weggekomen en is het mijns inziens een kwestie van tijd totdat het weer mis gaat daar… Arme dieren.

©PiepVandaag.nl Karen Soeters