Karen’s blog: Beruchte familie uit Deurne weer in de fout?

De afgelopen weken kregen we bij PiepVandaag.nl verschillende meldingen binnen dat er paarden verwaarloosd zouden worden in Deurne. Toen ik de foto’s toegestuurd kreeg schrok ik. Wat een magere dieren.

Deurne

Wat een magere dieren | Foto: ©PiepVandaag.nl

Na wat verder uitzoekwerk schrok ik nog meer. De paarden staan bij een familie die in 2008 is veroordeeld wegens ernstige dierenmishandeling. Ze kregen een gevangenisstraf, werkstraf en boetes. De dochter des huizes had een illegale hondenfokkerij en verkocht de vaak zieke dieren met valse paspoorten. Een van de zoons heeft 2 weken in de gevangenis doorgebracht omdat hij een dood kalf als voer bij de honden in hun hok had gegooid. Ook werden er door de familie zelf keizersneden uitgevoerd bij dikbilkoeien. De rillingen lopen toch over je rug als je over dit soort mensen nadenkt.

Overigens werd de familie volgens een artikel dat ik vond van Omroep Brabant al veel vaker veroordeeld omdat ze niet goed voor hun dieren zorgden.

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Op allerlei fora, waaronder dat van Radar, vind ik berichten van mensen die gedupeerd zijn door deze beruchte familie uit Deurne. Meedogenloos naar dieren dat is wat je uit de verhalen leest en dat is wat ik later ook hoor als ik wat mensen bel.

Ik kijk nog eens naar de foto’s die ik toegestuurd heb gekregen en besluit contact op te nemen met de mensen die mij gemaild hebben en die zich zo ontzettende bezorgd maken over de dieren die deze familie weer heeft verzameld.  Het is toch onbegrijpelijk dat mensen die dit soort dingen hebben gedaan überhaupt weer dieren mogen houden.

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Na een rondje bellen en mailen blijkt dat de meeste mensen alleen anoniem hun verhaal willen doen. Ze zijn bang voor represailles van de familie. Buurtbewoners hebben de dieren stiekem gevoerd. En een paar mensen gaan regelmatig bij de dieren kijken. Dat heeft de eigenaar inmiddels ook ontdekt. Stonden de dieren eerst nog in een weiland langs de openbare weg, inmiddels zijn ze door de eigenaar verplaatst naar een veel minder zichtbare wei achter het huis. Pottenkijkers zijn duidelijk niet gewenst.

De boer heeft daarbij de dieren die er het slechts aan toe waren weggehaald. Niemand die ik spreek weet waar ze gebleven zijn. Mensen uit de buurt vertellen dat er nu wel wordt gevoerd en dat de dieren ook water krijgen.

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Dat komt natuurlijk omdat de politie en de NVWA door zoveel mensen gebeld zijn gebeld dat zij polshoogte zijn gaan nemen op de boerderij. Uiteraard bellen we met de politie maar zij geeft aan dat de zaak bij de NVWA ligt. En bij de NVWA worden niet veel wijzer, want zij willen niets zeggen over de zaak.

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Overigens blijken de paarden op de foto’s niet de enige paarden die de familie weer houdt. In het weiland voor bij de boerderij staat nog een groep. Zij zien er een stuk minder slecht uit, maar staan wel tot hun knieën in de mest waar het hooi doorheen ligt.

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Dus de mensen die meerdere keren zijn veroordeeld wegens het ernstig verwaarlozen en mishandelen van dieren houden nu in ieder geval weer 20 paarden? Een ooggetuige vertelt mij dat hij enorm veel honden hoorde blaffen, dus ook die heeft de familie weer in overvloed. Op Facebook had ik al een bericht gevonden van een Berner Senner die was gevonden en van de familie bleek te zijn. Het dier zou vreselijk mager zijn maar is (helaas) weer opgehaald door de eigenaar.

Een andere reden waarom de familie is veroordeeld is omdat de mestopslag niet in orde was. Ben benieuwd hoe deze ‘opslag’ beoordeeld wordt:

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Inmiddels heeft een van de mensen die melding heeft gedaan bij de NVWA een brief thuis gekregen:

“Er zijn geen overtredingen aangetroffen op de locatie.”

Deurne

Foto: ©PiepVandaag.nl

Nu zegt dat niet zoveel als de NVWA geen overtredingen constateert. Eerder kreeg ik beeld toegestuurd van een schuur vol varkens die dag en nacht in een smerige stal in het donker zaten met zelfs een dood varken ertussen. De aanbeveling van de NVWA was hier dat er een raampje schoongemaakt moest worden dan kwam er wel weer licht naar binnen. Dit is geen flauwe grap maar echt gebeurd.

varkensleed

In een smerige stal in het donker | Foto: ©PiepVandaag.nl

Conclusie. De controle op dierenwelzijn moet weggehaald worden bij de NVWA. En er moet een levenslang houdverbod komen voor mensen die hun dieren ernstig verwaarloosd hebben (in dit geval dus zelfs meerdere keren). Een recent voorbeeld is de boer die 400 varkens liet verhongeren, en een verbod kreeg op het houden van dieren voor een periode van 3 jaar. Daarna kan hij dus weer gewoon zijn gang gaan en het is maar de vraag of hij dan wel beter voor zijn dieren zorgt. Een levenslang houdverbod voor dierenmishandelaars is pure noodzaak.

En tot die tijd is de familie uit Deurne er dus weer mee weggekomen en is het mijns inziens een kwestie van tijd totdat het weer mis gaat daar… Arme dieren.

©PiepVandaag.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Monique zegt:

  Wanneer wordt de politie eens wakker. Hoezo politie bang? Neem ME mee of zo. Doe er iets aan! Pak die lui aan. Ze zijn al eens veroordeeld en boetes en weet ik wat. Ze kunnen gewoon verder gaan met hun praktijken. Haal die dieren op. Dat dit allemaal.maar kan. Het is te belachelijk voor woorden. Die lui moeten ze verbieden om dieren te houden. Stop dit zinloze dierenleed! !!!!!!

 2. Anoniem zegt:

  Ik ken de familie en heb in verleden ook keer mijn best gedaan om de dieren te helpen die ze hadden maar polite doet niets omdat ze schrik hebben van deze familie en het makkelijker is om het af te schuiven.
  De vermiste paarden kan je voor zoeken ergens midden in de liesselse bossen want daar heeft hij ook een weiland of ja voor zover je dat kan noemen.
  Rede da ik anoniem wil blijven is omdat ik al paar keer familieleden achter me aan heb gehad voor het zonder toestemming voeren en bellen met dierenbescherming.

 3. Dieren weghalen …

 4. En dit gaat zo maar door???????

 5. Christina zegt:

  tja. Naar aanleiding van dit bericht ben ik zelf ook eens gaan bellen met de gemeente Deurne (wist van niks, verwees naar de politie). De politie mocht er niets over zeggen en verwees naar de NVWA en de NVWA mocht er niets over zeggen behalve dat het gemeld is en dat er actie is of zal worden genomen. Nergens kan je op de site van de NVWA nakijken wat er na meldingen zoals in onderhavig geval al is gebeurd. Waarom is dit allemaal zo ondoorzichtig? Het zou een hoop schelen als je op de site van de NVWA kon zien dat er meldingen zijn geweest (graag met plaats misstanden/datum) wanneer er actie is ondernomen (datum), en hoe er nu verder gehandeld gaat worden/per wanneer e.e.a. moet zijn veranderd/opgelost. Nu zit je je als mens gewoon groen en geel te ergeren aan die dierenmishandeling en weet je niks. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat de eigenaren van deze dieren ook niet een tijdje begeleid moeten worden, daar moet toch echt wat mis zijn. Opvoeden en bij herhaling van dierenmishandeling, het recht tot dieren houden ontzeggen.

 6. Stem daarom nu eens met uw hart en niet wat de media U voorschrijft, weg met al die corrupte partijen en hun handlangers, die in de regering zitten om zichzelf te verrijken en hun multinational vriendjes.
  Stem PvdD voor een eerlijke toekomst en een betere wereld voor de dieren.
  Nu krijgen dit soort criminele figuren geen straf, maar dan eindelijk wel eens, maar dan moet de PvdD wel veel meer zetels krijgen dan nu, want met 2 zetels kom je niet zo ver.

 7. ik vind dat deze mensen nooit meer dieren mogen hebben en een flinke boete moeten krijgen

 8. Natascha Borneman zegt:

  Beste Karen,

  Ten eerste erg goed dat dit eindelijk weer opgepakt is. Het is zeer onprofessioneel van alle instanties die daar geweest zijn om de dieren daar te laten. Deze mensen horen geen dieren ten hebben. Dieren zijn geen voorwerpen. De wet is veranderd, maar er zijn blijkbaar geen aangepaste regels of deze worden pakweg gewoon laks aangehouden.

  Een levenslange onthouding moet zeker gebeuren. Zeker bij dit soort harteloze mensen. Schandalig dat dit nu nog steeds in 2017 kan gebeuren. Een schande .

  Alle mensen die er alles aan hebben gedaan zijn zeer geweldig!!!!

 9. Mieke Witteveen zegt:

  Hoe is het mogelijk???? Hoe kan dit allemaal gebeuren?
  De Dierenwelzijnswet is toch per 01-07-2014 veranderd?
  Waarom zie ik dan nog geen veranderingen?

  GVD help al dit soort dieren!!!

  Schandalig, hoeveel dierenleed mag daar nog gebeuren?

  Doe wat!!!!
  Asjeblieft…………

 10. Lieve lieve Karen.
  Te zot voor woorden.
  Dit is Nederland?
  Ik vecht mij eigen kapot in Spanje voor de paarden.
  En ik de naieveling dacht dat het goed gesteld was met de dieren in mijn eigen thuisland.
  Ik schaam mij diep.
  Weghalen die paarden nu.
  In Spanje krijgen wij een tip.
  Mensen sturen fotos.
  Voor ik ga kijken weet ik al wie de eigenaar is en hoe ernstig de paarden er aan toe zijn.
  Eerst gaan we praten met de eigenaars.
  Als dat niets oplost gaat de Guardia Soprona mee en een erkende veearts.
  In een schaal van 1 tot 10 wordt het paard gekeurd op verwaarlozing.
  Fotos gemaakt van zowel lichaam als en tanden.
  Grootste smoes paard of paarden zijn oud of ziek.
  Onze grootste zaken hebben 60.000 euro boete gevangenis srraf en geen een dier.
  Echt woest ben ik.
  Dikke zoen Laura

  http://Www.paardinnoodspanje.nl

 11. Ik hoop dat buurtbewoners en omwonende het een beetje in de gaten kunnen/willen houden, dit kan en mag toch niet door blijven gaan, wat is er loos met de mensen van de NVWA, zijn die wellicht ook bedreigd door deze beruchte familie ?
  Uit dit artikel blijkt al dat ze veel te verbergen hebben, tijd voor actie !

  • Gerrit zegt:

   De mensen zijn waarschijnlijk bang van de eigenaars. Voor veel mensen is de drempel te hoog om de stap te maken naar de politie, dierenpolitie of dierenbescherming. Niet wetende dat je ook anoniem een melding kunt maken. Zolang iedereen maar de kop in het zand steekt, komen deze lui overal mee weg. Alleen roepen op Facebook maakt geen indruk op de eigenaars. Sterker nog, de eigenaars lezen deze berichten ook en kunt maatregelen trombose om controleurs om de trui te leiden. Daarom zoveel mogelijk foto’s en filmpjes maken van misstanden om bewijs te verzamelen.