Dieren hebben het moeilijk in Spanje, maar in het bijzonder op de Canarische Eilanden. Sandra Barrera, advocaat en voorzitter van Animalia, gaf tijdens een televisie-uitzending van de Canarische zender Televisión Canaria aan dat dieren zich in een absolute staat van verwaarlozing bevinden op de eilanden. Volgens Barrera, zijn de Canarische Eilanden tegenwoordig het toneel van een holocaust voor dieren. Spanje en de rest van Europa moet dit weten.

dierenleed
Podenco | Foto credit: Nickthevet via Compfight cc

Gevallen dierenleed
In februari kwamen twee ernstige gevallen van dierenmishandeling aan het licht op de Canarische Eilanden. In Tenerife, in de gemeente Güímar, arresteerde de politie zo’n tien mensen tijdens een operatie tegen hondengevechten. Hondengevechten zijn hier illegaal, maar komen veel voor. In de gemeente Arona werd in een buitenhuis een groot aantal dieren dood gevonden. De levende dieren waren in een zeer slechte conditie. In januari werd een dozijn podenco’s gevonden onder erbarmelijke omstandigheden: uitgedroogd, met tumoren, omringd door botten van dode dieren. Een groep Duitse wandelaars deed de gruwelijke ontdekking tijdens een wandeltocht.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Barrera geeft aan dat dit maar enkele gevallen zijn van de vele die aan het licht zijn gekomen gedurende de laatste maanden. Ze zegt dat dit te verwachten valt in een regio waar hanengevechten nog steeds legaal zijn, de enige plaats in Spanje waar ze toegestaan zijn. Volgens Barrera is het normaal om dieren te vinden die aan vaten vastgeketend zijn; om jagers tegen te komen in een bar terwijl hun honden zich in een vrachtwagen in de zon bevinden; om de politie te bellen bij gevallen van dierenleed en totaal genegeerd te worden; dat dieren die tot bedreigde diersoorten horen gedood worden zonder dat iemand  iets doet. Dit is, volgens Barrera, de situatie waarin dieren zich in de Canarische Eilanden bevinden.

De oplossing ligt in het ontwikkelen van een nieuwe dierenbeschermingswet. Ook moet er een maximale toewijding zijn vanuit de publieke administraties. Volgens Barrera is de huidige wet de slechtste van Spanje. Ook de toezicht op het volgen van de wet moet verbeteren, aldus Barrera.

Bronnen: rtvc, Diario de avisos ©PiepVandaag.nl Estefania Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.