Van over de hele wereld wordt aan het Colombiaanse Congres gevraagd om een einde te maken aan het stierenvechten in Colombia. Ook CAS International, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor een wereldwijd verbod op het stierenvechten, vroeg dit vanuit Nederland. Het Colombiaanse Hooggerechtshof besloot begin februari om het stierenvechten niet langer te beschouwen als een uitzondering op de dierenbeschermingswetten van Colombia. Sterker nog, het hof erkent dat het stierenvechten dierenmishandeling is. Het congres kreeg de opdracht om binnen twee jaar nieuwe wetten te maken en de huidige te hervormen. Hiermee wordt de deur geopend voor een verbod op het stierenvechten.

stierengevechten
Wereldwijde acties tegen stierengevechten Colombia| Foto: Myprofe via photopin cc

Afspraak Ambassade Den Haag
Colombia Sin Toreo, een nationale coalitie van maatschappelijke en dierenrechtenorganisaties, is intensief aan het werk om het stierenvechten verboden te krijgen. Zij steunen het wetsvoorstel van de Minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, dat de afschaffing van het stierenvechten als doel heeft. CAS International steunt het werk van Colombia Sin Toreo en heeft goede banden met deze coalitie.

Om dit wetsvoorstel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken openlijk te steunen, leverde CAS International een brief bij de Ambassade van Colombia in Den Haag. De ambassadeur ontving CAS en de organisatie kreeg de mogelijkheid om een gesprek met hem te voeren. Onder meer uitte CAS haar waardering voor de positieve ontwikkelingen in Colombia, wat heel bijzonder is. Hij zal ervoor zorgen dat de brief bij de juiste instanties in Colombia terechtkomt.

stierengevechten
CAS International werd ontvangen voor de Colombiaanse Ambassade in Den haag | Foto: CAS International

Wereldwijde Actie
Daarnaast steunde CAS een actie tegen het stierenvechten op zaterdag 18 februari. Bij deze actie werd er stilgestaan bij de gedode stieren en paarden. CAS hield deze actie in Den Haag, bij de Hofvijver, met achter zich het Binnenhof, het politieke centrum van Nederland. Via twitter lieten ze aan diverse Colombiaanse politici en instanties weten dat we vanuit Nederland een verbod willen zien op het stierenvechten. Foto’s van de actie werden meegestuurd. De actie werd gehouden in veel landen, onder meer in Frankrijk, Portugal, Spanje, Mexico, Peru en Thailand. Niet alleen buiten Colombia wil men een verbod, 78% van de Colombiaanse bevolking zelf is tegen het stierenvechten.

stierengevechten
Actie in Den haag | Foto: CAS International

Aanslag bij arena Bogota
De dag na onze actie werd er een aanslag gepleegd op politieagenten die zich op dat moment bij de arena bevonden. Die dag zou er een stierengevecht plaatsvinden. De laatste weken vinden er veel protesten tegen het stierenvechten plaats in Bogota en veel media uit Colombia en het buitenland gaf de anti-stierenvechtbeweging de schuld van de aanslag. Geheel ten onrechte, want dit is een vreedzame beweging. Zo vond er in de ochtend van de aanslag in Bogota een grote yoga- en meditatiebijeenkomst plaats voor de stieren en de paarden. Gelukkig sprak de burgemeester van Bogotá in een persconferentie de media toe en sloot de anti-stierenvechtbeweging als potentiële dader uit. Waarschijnlijk is de aanslag gepleegd door een terroristische organisatie uit Colombia. CAS zal altijd alle vormen van geweld veroordelen.

Persbericht CAS International