De PvdA heeft op basis van het rapport van Eyes on Animals over de paardenmarkt in Zuidlaren Kamervragen gesteld. In het rapport geeft Eyes on Animals een vernietigende analyse van de situatie op de markt. De maatregelen die de gemeente Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt, heeft genomen om het welzijn van de paarden te borgen zijn absoluut onvoldoende.

Zuidlaren
Pony’s bij de paardenmarkt in Zuidlaren

Paardenmarkten betekenen stress, angst en dorst voor de paarden, zo concluderen ook Kamerleden Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers. Zij vragen staatssecretaris Martijn van Dam onder andere of de paardenmarkten een redelijk doel zijn dat dit ongerief voor de dieren rechtvaardigt. Burgemeester Thijsen van Zuidlaren is het niet eens met de conclusies in het rapport van Eyes on Animals. Volgens de burgemeester is er niets mis met het welzijn van de paarden op de markt. Wel geeft hij toe dat de toegangscontrole van dieren op de markt niet optimaal is.

PiepVandaag.nl was dit jaar ook aanwezig op de paardenmarkt in Zuidlaren. Een kleine opsomming van wat er onder andere werd aangetroffen:

  • De touwen waarmee de dieren stonden vastgebonden waren zo kort dat liggen in bijna alle gevallen onmogelijk is. Wanneer het touw al lang genoeg was, hadden de dieren geen plek om te gaan liggen, omdat ze veel te dicht tegen elkaar aan geplaatst waren;
  • Er waren waterpunten op de markt aanwezig maar daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt waardoor veel dieren niet over water beschikten;
  • Op kleine oppervlakten werden veel te veel dieren bij elkaar gehouden;
  • De dieren hadden geen enkele schuilmogelijkheid in geval van slechte weersomstandigheden;
  • Verder was er veel herrie en drukte, wat logisch is bij een dorpsfeest, maar zeer stressvol voor de dieren.

Uiteindelijk werd ook nog eens bekend dat er maar liefst 18 keer proces-verbaal is opgemaakt op deze paardenmarkt.

Overigens heeft de Partij voor de Dieren eerder Kamervragen gesteld over de paardenmarkten in Nederland. Zij pleit in een motie voor een algeheel verbod op paardenmarkten. Binnenkort zal er gestemd worden over deze motie in de Tweede Kamer.

Bron: DvhN.nl ©PiepVandaag..nl