De 5-jarige chimpansee Motambo werd in 2012 doodziek opgenomen in het Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center in Congo. Dit opvangcentrum van het Jane Goodall Intituut is het grootste in zijn soort in Afrika en biedt opvang aan 150 geredde chimpansees. Inmiddels is Motambo er weer helemaal bovenop en geniet hij van een nieuw leven in een veilige, natuurlijke omgeving.

Motambo
Motambo in het bos | Foto: screenschot video Jane Goodall Institute/YouTube

Aanvankelijk vreesden de medewerkers van de opvang voor het leven van Motambo, die er erg slecht aan toe was. Maar de chimpansee bleek een vechtertje en hij werd intensief verzorgd. Dankzij deze liefdevolle behandeling knapte hij langzaam op en kon hij in het ‘kleuterklasje’ geplaatst worden van de La Vieille (het oudje); een vrouwtjeschimpansee die ook wel ‘de moeder’ van Tchimpounga wordt genoemd.

Dankzij het contact met leeftijdsgenootjes kreeg de eens zo zieke Motambo weer alle kans om kind te zijn en kon hij lekker spelen en ravotten met zijn vriendjes. Dit heeft hem zo goed gedaan dat het moment daar kwam dat hij terug kon naar een meer natuurlijke omgeving.

Succes
Motambo werd samen met een aantal andere chimpansees uitgeplaatst op een van de drie eilanden in de rivier Kouilou in de gelijknamige regio, die onderdeel uitmaken van het opvangcentrum. Het eiland Ngombe is een veilige en natuurlijke omgeving, waar de apen een leven kunnen leiden zonder gevaren van buitenaf. Daarmee was het doel bereikt, en kon het Jane Goodall Instituut terugkijken op een nieuw en prachtig succesverhaal.

In de onderstaande video wordt het verhaal verteld over Motambo, vanaf het moment dat hij werd opgevangen tot zijn terugkeer naar de bossen waar hij thuishoort:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel