Verwilderde katten waarvan niet bekend is wie de eigenaar is en katten die zich niet laten vangen moeten worden afgeschoten. Dat vindt de Nederlandse Jagersvereniging, die van mening is dat alle provincies een ontheffing voor het doodschieten van zogenaamd verwilderde katten in hun jachtregels moeten opnemen. In Utrecht, Friesland en Noord-Brabant is het nog steeds toegestaan om katten in het buitengebied dood te schieten.

verwilderde katten
Verwilderde katten | Foto: Boksi/Wikipedia

De jagers vinden dat de katten niet in de Nederlandse natuur thuishoren omdat ze een massaslachting zouden aanrichten onder wilde dieren en een gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. Voor de Jagersvereniging dus een mooi excuus om de dieren dood te kunnen schieten:

“Verwilderde katten komen uit nestjes die huiskatten ergens in de natuur achterlaten. De moederpoes gaat terug naar huis en de kittens moeten zelf overleven. Tot nu toe worden zulke dieren wel gevangen, gesteriliseerd en weer vrijgelaten, maar wij zijn daartegen. Het is humaan om een verwilderde kat zonder baasje dood te schieten.”

Als het aan de jagers ligt worden alle katten zonder halsband die buiten de bebouwde kom rondscharrelen binnenkort dus (opnieuw) tot schietschijf verklaard. En om vergissingen te voorkomen moeten volgens de Jagersvereniging katteneigenaren er maar voor zorgen dat hun huisdier niet aan de wandel gaat in de natuur.

Ontwrichten
Frank Wassenberg is lid van de Provinciale Staten Limburg voor de Partij voor de Dieren en bioloog van beroep. Hij heeft een andere visie dan de jagers:

“Als je een aantal katten uit een populatie schiet dan kunnen de anderen zich eerder gaan voortplanten en het probleem, als het al een probleem is, is na een jaar dus alleen maar groter geworden. Jagers helpen de natuur dus niet; ze ontwrichten de natuur.”

Motie
In 2013 werd een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het afschieten van wilde katten verbiedt. Deze motie is echter nog steeds niet omgezet in wetgeving. Wassenberg hierover:

 “Twee jaar na het aannemen van deze motie is er nog helemaal niets gebeurd behalve praten, en met praten red je geen kattenleven.”

De provincies die het afschieten van verwilderde katten hebben geschrapt na het aannemen van de motie lopen vooruit op de wetgeving, maar de 3 genoemde provincies Utrecht, Friesland en Noord-Brabant zijn dat vooralsnog niet van plan.

Ongegrond
De stichting Stray Animal Foundation heeft dit jaar een onderzoek geïnitieerd dat is uitgevoerd door de Wageningen UR. Isabelle Sternheim, voorzitter van de stichting:

“In het rapport met onderzoeksresultaten komt onder meer naar voren dat het beeld dat verwilderde katten een aanslag plegen op klein wild en daarmee het natuurlijk evenwicht aantasten ongegrond is. Afschieten van (verwilderde) katten is dan ook een absolute no-go voor Stray Animal Foundation.”

Bron ©PiepVandaag.nl