Jager executeert gans in de Hoeksche Waard

Animal Rights heeft afgelopen zaterdag een jager in de Hoeksche Waard gefilmd die van dichtbij een aangeschoten Canadese gans executeert.

gans

Jager executeert gans in de Hoeksche Waard | Foto: Animal Rights

De jager was al ruim vier minuten op zoek naar het gewonde dier, dat hij daarvoor uit de lucht had geschoten. Robert Molenaar, directeur van Animal Rights:

”We eisen een ban op de jacht. Het wordt tijd dat de jagers een andere hobby zoeken. Het dierenleed is namelijk onacceptabel.”

Lijdensweg
Eerder toonde Animal Rights al beelden van een jachtpartij waarbij de nek van de gans werd gebroken. Hierop werden vragen gesteld voor Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Hierop antwoordde Gedeputeerde Staten dat ”bij de bestrijding van schade en overlast onnodig lijden van dieren dient te worden voorkomen”.

Op deze nieuwe beelden is nog eens te zien hoe een jager het niet zo nauw neemt met de wetgeving. Het gewonde dier ligt al ruim vier minuten in de akker voordat de gans van dichtbij neergeschoten wordt. En zelfs op dat moment zie je nog een doodsstrijd van het dier. Molenaar:

“Op zijn gemak slentert de jager door het veld, op zoek naar de gans. Er lijkt geen enkel normbesef te bestaan. Dat een dier zwaar gewond is en eigenlijk hulpbehoevend, is schijnt niet in de jager op te komen.”

Ganzenjacht
In de Hoeksche Waard werden in 2015 maar liefst 7.552 ganzen uit de lucht geschoten. Voor het overgrote deel grauwe ganzen. Dat is maar liefst 26,8% van alle geschoten ganzen in de provincie Zuid-Holland (totaal 30.000). De dieren zijn in groten getale aanwezig in de Hoeksche Waard en zorgen voor schade aan gewassen en weilanden. Dat is voor de provincie Zuid-Holland de reden om een uitgebreide ontheffing te verlenen om de ganzen te mogen bejagen. Molenaar:

“De Hoeksche Waard is een luilekkerland voor de gans. Er zijn uitstekende broedplekken aanwezig en volop mogelijkheden om te eten. Dat is dan ook exact de reden waarom de ganzenjacht niet werkt; de populatie ganzen herstelt zich elk jaar razendsnel. Wij pleiten voor het inzetten van alternatieven; deze zijn duurzaam en diervriendelijk.”

Het kan anders
De beste alternatieve oplossing is het inzetten van lasers om de ganzen te verjagen naar foerageergebieden waar ze wel welkom zijn. Verder zouden velden met oogstresten omgeploegd moeten worden, zodat ganzen daar niet massaal kunnen eten. Robert Molenaar:

“De ontheffing geeft jagers slechts een vrijbrief om jaarlijks massaal ganzen uit de lucht te schieten. Het lost het probleem niet op en zorgt voor veel dierenleed.”

Persbericht Animal Rights

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Pepenature zegt:

  Helaas zijn er nog altijd mensen die andere levens niet respecteren en denken dat het doden van dieren een recht is van de mens.en niet willen inzien dat volgens heden daagse richtlijnen dieren net zoals mensen emoties voelen en dus ook kunnen lijden. Maar het genot om te doden en kunnen doden is barbaars .en Arrogantie ten top!

 2. @hj Ik heb het woord stad nooit genoemd en verheerlijken dat de mens’verstadst’ doe ik al helemaal niet. Je denkt waarschijnlijk dat ik zo’n grachtengordeltype ben, maar dan zit je er volledig naast. Ik groeide op midden in de natuur op de Veluwe en daar heb ik geleerd respect te hebben voor al wat leeft. Ook woonde ik 18 jaar naast een boerderij en weet exact wat er zich op een boerenbedrijf afspeelt. Ik weet waar ‘ons’ voedsel vandaan komt en heb derhalve recht van spreken als ik zeg daar niet aan deel te willen nemen. Jouw soort ziet dieren alleen maar ziet als voedsel en winst. Ik ga over mijn nek daarvan. Jullie zijn een stelletje egoïsten pur sang.

 3. PepeNature zegt:

  ach ja als je goed leest en dus niet een paar trefwoorden pakt en denkt daar verder op te kunnen borduren zou heel wat misstanden uit de wereld helpen. Het is duidelijk dat meneer “Lodewijk” alleen aan eten denkt en hoe maakt niet uit. Juist wij staan aan top voedselketen veraf van de natuur zou je bedoelen kijk maar in de vleeschappen van een supermarkt… is dat wat je bedoelt met overleven zoals dieren dat doen???

  • Inderdaad Pepe, het grote gros van de mensen staat, net als jij, heel ver van de natuur af.
   Een gans dood schieten waarna deze wordt op gegeten is gruwelijk en wreed.
   Maar het biefstukje in de vlees schappen van de supermarkt is niet erg want daar is geen koe voor dood gemaakt.
   En een groep leeuwen die een buffel toe takelen en laten lijden is ook niet erg want dat is dan weer natuur.

   • Een leeuw die een buffel pakt is niet zielig, hooguit sneu. Zo is de natuur. Net zoals het mijn natuur is om geen vlees te eten. Ook hier geldt: de mens kan kiezen. Het hoeft namelijk niet. En omdat de leeuw de buffel toetakelt geeft jou dat niet automatisch het recht om dat bij andere levende wezens ook te doen. Knop om Lodewijk, knop op. Tot dat moment begrijp je niets van ons.

    • Beste Bert,
     Ik takel geen dieren toe zoals een roofdier dat vaak wel doet (de natuur is vaak keihard)
     Ik ben namelijk, net als jij, een mens.
     Veel mensen hebben hun kennis dusdanig ontwikkeld dat ze over de mogelijkheden kunnen beschikken om een dier te doden zonder het onnodig te hoeven laten lijden.
     En in tegenstelling tot wat jij beweerd heb ik als mens wel degelijk het recht om een dier te doden.
     Mensen (zoals jij en ik) zijn namelijk omnivoren en zijn wij nog steeds genetisch identiek aan de jagers-verzamelaars Homo Erectus (Latijn voor ‘rechtopgaande mens’)
     De Homo Erectus is een uitgestorven mensensoort die van 1,9 miljoen tot 400.000 jaar geleden leefden) en die aten zowel vlees, fruit als groenten. (een omnivoor dieet)
     Er wordt dus blijkbaar al gejaagd sinds het bestaan van de mensheid, en dat is de natuur.
     En zo ben ik als buitenmens nu eenmaal opgegroeid.
     Ik maak ik nog iedere dag héél bewust deel uit van de natuur.
     En beste Bert, het is, in tegenstelling tot wat jij beweert, bij mij geen kwestie van even een knop omzetten.
     In mijn natuur werd namelijk al duizenden jaren vlees gegeten.
     En er is geen mens op aarde die aan mijn natuur ooit iets veranderen kan.

     • Jawel hoor, dat kan jijzelf. Als omnivoor en mens hebben we de KEUZE om ons dieet samen te stellen. Het is bij jou geen kwestie van niet kunnen maar niet willen. Bovendien is er ook nog een verschil tussen genotype (het feitelijke genenpatroon) en fenotype (hoe een wezen uiteindelijk gevormd is door zijn genen in combinatie met omgevingsfactoren). Je bent geen slaaf van je genen, want opvoeding en ervaringen vormen een mens ook. Jij beroept je op genen die we allang niet meer nodig hebben en daarmee praat je alles goed. Maar compassie zit ook in onze genen, alleen die negeer je. Feitelijk geef je toe met jouw gedrag stil te staan in de evolutie. Maar ook weer niet, want jagers-verzamelaars sloegen elkaar met hetzelfde gemak ook de kop in. Dat doe jij natuurlijk niet, dus is je verweer gebaseerd op selectief redeneren. Dat wat je uitkomt wordt gebruikt, de rest genegeerd. En daarmee verlies je dit debat Lodewijk.

     • Bert wat klets je nou?
      Het hele leven is niets anders dan het maken keuzes.
      In sommige gevallen moet je een gedwongen keuze maken uit de minst slechtste varianten maar in de meeste gevallen maak ik mijn keuzes op basis van mijn voorkeur, overtuiging en mijn wil, en dat zal bij jou niet veel anders zijn.
      Het is helemaal niet jouw natuur (zoals je beweerd) maar je keuze om geen vlees te eten.
      Helemaal prima, maar ik kies er voor om wel vlees te eten omdat ik dat als omnivoor kan en wil en vooral omdat ik dat lekker vindt.
      Als jij daarom vindt dat ik met mijn gedrag stil sta in de evolutie dan vindt je dat maar.
      Ik denk echter dat jij er genetisch niet veel anders uitziet dan ik, dus die stilstand in de evolutie van mij zal niet veel groter zijn dan die van jou.
      Nog even iets over dat selectief redeneren van mij.
      De huidige jagers en verzamelaars staan elkaar inderdaad niet meer naar het leven, dus zij zijn waarschijnlijk toch niet stil blijven staan in de evolutie.
      De huidige jagers en verzamelaars delen hun passie en staan samen heel dicht bij de natuur.
      Daarentegen zijn er toch nog hele bevolkingsgroepen die waarschijnlijk wel stil zijn blijven staan in die evolutie van jou.
      Je hoeft het wereldnieuws maar te volgen en je snapt vast wel wat ik bedoel.
      Maar ook als ik hier de reacties zo lees, zijn sommige “dierenbeschermers” en wereld verbeteraars er ook niet vies van om sommigen van hun medemensen d.m.v. bijv. een spuitje naar het leven te staan.
      Ze zijn namelijk wel heel erg betrokken met de zielige diertjes maar met het leven van hun medemens nemen ze het duidelijk minder nauw.
      Dus wie redeneert er nu selectief?
      Maar beste Bert, als jij jezelf als winnaar van deze discussie ( debat wil ik dit niet noemen) wilt uitroepen dan doe je dat maar en dan krijg je van mij de hartelijke felicitaties.

      Groet,
      Lodewijk

     • Nee, Bert, jij verliest, je reactie laat weer eens zien hoe ver je van de natuur afstaat, jij verheerlijkt het feit dat de mens steeds meer ‘verstadst’en niet meer het minste idee heeft waar voedsel vandaan komt,dit kan je ook negatieve evolutie noemen in plaats van Lodewijk te beschuldigen van stilstaan.

   • Pepenature zegt:

    Ok wat doen we dan met mensen die alsmaar blijven doorgroeien die steeds meer landbouwgronden nodig hebben om monden te vullen en de dieren zijn leefgebied innemen? Afschieten ?

 4. Beste Pepe,
  Uit jouw reactie blijkt dat je wel heel ver van de natuur afstaat, dus laat dat Nature achter je naam maar achterwege.
  Of je het nu leuk vindt of niet, maar de mens maakt nog steeds deel uit van de natuur.
  In de natuur staat de mens als top predator nog steeds boven aan de voedselketen en het is in de natuur nu eenmaal eten of gegeten worden.

  Bert heeft het in zijn beleving over een “walgelijke hobby” waarbij de naam van hij het vrouwelijk geslachtsdeel graag wil gebruiken om zijn woorden kracht bij te zetten.
  Helaas voor Bert ben ik daar in deze context totaal niet van onder de indruk.
  Maar beste Bert, jarenlang waren de ganzen beschermd waardoor de populatie ongehinderd kon groeien.
  En dat is de enige reden dat er nu zoveel ganzen afgeschoten moeten worden.
  En waaraan de ganzen dat te danken hebben kun je hoop ik zelf wel bedenken.

  Als toegift hier nog een echte “cruel nature” bijdrage waarbij ik als MENS niet was blijven filmen. Ik had, voor de moraalridders al hier, in dit geval met een geweerschot de buffel zo snel mogelijk uit zijn of haar lijden verlost.
  https://www.youtube.com/watch?v=EDPqda68pC8

 5. PepeNature zegt:

  misselijkmakende opmerkingen van die goedpraters over doden van onschuldige dieren. dit jagen blijft een menselijke ingreep , heeft niets te maken met de natuur !

 6. Ik had niet eerder de gelegenheid om dit filmpje te bekijken maar het hele verhaal samen met dit filmpje is pure stemmingmakerij.

  “De jager was al ruim vier minuten op zoek naar het gewonde dier, dat hij daarvoor uit de lucht had geschoten”.
  Aldus Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

  Het zou best kunnen maar het is nergens te zien.
  Maar stel dat het wel zo was, wat dan nog?
  De jager zoekt op een correcte manier de gans op om het uit zijn lijden te verlossen.
  Zou een gans gevangen door een predator sneller aan zijn einde komen?
  Hieronder het wordt het tegendeel bewezen.
  https://www.youtube.com/watch?v=8bX0l1R8vhg
  https://www.youtube.com/watch?v=lJphB-VcVSk

  Het is Animal Rights er toch alles aan gelegen om de jacht zo negatief mogelijk neer te zetten, dus waarom wordt er niet gefilmd is wat er beweerd wordt?

  “Op zijn gemak slentert de jager door het veld, op zoek naar de gans.
  Er lijkt geen enkel normbesef te bestaan.
  Dat een dier zwaar gewond is en eigenlijk hulpbehoevend, is schijnt niet in de jager op te komen.”

  Ook dit is pure stemmingmakerij.
  De jager loopt rustig naar de gans om te voorkomen dat deze weg loopt of opvliegt.
  Vervolgens schiet de jager van dichtbij op het kop / hals gedeelte van de gans.
  Als je (zoals in dit geval) geen apporterende hond hebt en de gans niet in de handen kunt krijgen, is dit de enige en juiste manier om het dier te doden.
  Deze gans levert na het vangschot geen doodstrijd meer maar is gelijk dood en vertoont alleen nog stuiptrekkingen.

  Het breken van de nek van een aangeschoten gans is, zoals gesuggereerd wordt, helemaal niet in strijd met de wetgeving.
  Dit kan door de gans rond te slingeren of met behulp van een speciale tang.
  Dus dat jagers het met de wetgeving niet zo nauw nemen, zoals Molenaar beweerd, is niet juist weergegeven.

  “De jager sjokt terug met de gans”

  De gans is inmiddels dood; is er dan nog een reden om hard te lopen?

  Ook Molenaar weet hier weer haarfijn uit te leggen dat het anders kan.
  Maar wat Molenaar vergeet is dat je met het verjagen van de ganzen het probleem niet oplost maar alleen maar verplaatst.

  • Lodewijk, hartelijk dank voor dit geweldige inzicht in hoe jagers te werk gaan. Nu kan ik mij er een nog betere voorstelling van maken wat voor walgelijke kuthobby die lui (en jij volgens mij ook) hebben. Heel verhelderend. Echt super van je!!!!!

 7. Er moet eens een verbod komen op het jagen op dieren.Te erg om te zien hoe ze zo respect loos met die ganzen omgaan.Het zijn ook wezens met een hart en gevoel.Krijg er tranen van als ik dit ziet.Wat zijn dat voor mensen .Die erbij gaan staan kijken als zo”n mooie vogel een doodstrijd heeft.Deze dieren zijn van ons allemaal.En het ergste is hij leefde nog toen hij hem op pakte.Zielig beest .Deze mensen hebben geen gevoel .Er moet een verbod opkomen dat jagen.

 8. Mensen die nota bene voor hun lol vernielen, verwonden, mishandelen en doden deugen niet! Het is op geen enkele manier te verantwoorden en zou daarom STRENG VERBODEN MOETEN WORDEN !!!

 9. Schandalig !
  Ik heb het hier laatst ook meegemaakt .. 2 jagers die rond 9 uur aan het schieten waren op een akker ..
  Was in de bebouwde kom, kinderen fietsten erlangs en de paarden stonden in de wei ernaast .
  Als je dan denkt dat ze respectvol omgaan met de nog levende ganzen dan heb je het mis ..
  De dieren werden bij de kop gepakt en al fladderend rondgeslingerd 😞
  Ik heb er wat van gezegt , maar werd compleet genegeerd …
  Ganzen werden in een grijze opel Astra station gegooid en weg waren ze !

  Ook ik zou graag zien dat hier wat aan gedaan word , het is bijzonder treurig om te zien dit!

  Mag het eigenlijk wel om na zonsopgang én in de bebouwde kom te jagen?