Vandaag is het bloedige jachtseizoen op walvisachtigen door Japan weer van start gegaan. Tijdens een demonstratie in Taiji is Ric O’Barry, dierenbeschermer en onder andere bekend van de documentaire The Cove, gearresteerd. Hij zou volgens de politie hebben gereden onder invloed, maar dat werd later weer ontkend. Uiteindelijk blijkt dat hij is opgepakt omdat hij geen paspoort bij zich zou hebben.

Ric O’Barry gearresteerd
Foto: Sea Shepherd via Twitter

Jaarlijks worden zo’n 20.000 dolfijnen en bruinvissen gedood in Japanse wateren, waarvan ongeveer 2.000 in Taiji. Sinds 2010 voert Sea Shepherd campagne in Taiji. Zes maanden lang reizen Cove Guardians uit verschillende delen van de wereld, waaronder Nederland, naar Taiji om live verslag te doen van de gruwelpraktijken ter plaatse. Sea Shepherd is vooralsnog één van de weinige organisaties die het gehele jachtseizoen ter plaatse actief is met als doel het bloot- en vastleggen van de gewelddadige praktijken; het afslachten van talrijke groepen dolfijnen en het vangen en doorverkopen van dolfijnen ten behoeve van de wereldwijde entertainmentindustrie. De door de Cove Guardians verzamelde beelden, zowel video’s als foto’s, worden dagelijks wereldwijd verspreid, onder andere via websites en sociale media. Dit jaar keert Sea Shepherd voor de zesde keer terug naar The Cove. Het eerste team arriveerde vorig weekend voor de officiële start van Operatie Henkaku, vrij vertaald metamorfose.

Ric O’Barry’s Dolphin Project organiseert vandaag de internationale Japanse dolfijnendag. In 50 landen worden zo’n 200 positieve acties georganiseerd bij voorkeur in de buurt van Japanse ambassades. De organisatie op haar website:

“We willen Japan en de rest van de wereld laten zien dat de slachting van dolfijnen in Taiji een misdaad tegen de natuur is en per direct moet worden afgeschaft”.

Vorig jaar werden de eerste dolfijnen van het seizoen in Taiji afgeslacht op 16 september. De Cove Guardians van Sea Shepherd deden live verslag van de afschuwelijke afslachting.

De jacht duurt van 1 september tot 1 maart. Op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in Taiji? Volg Sea Shepherd’s Cove Guardians via Facebook en Twitter.

©PiepVandaag.nl