Jachtraces met galgo’s op regionale tv in Spanje

De regionale TV zender Castilla-La Mancha Media, die uitzendt in de Spaanse deelstaat Castilië en León, is per 1 januari begonnen met het uitzenden van races met galgo’s. Hiermee wil de zender de kijker een blik werpen op ‘de geheimen’ van de traditionele wereld rondom de jachtraces met galgo’s, want deze zijn naar eigen zeggen diepgeworteld in de regio. Daarnaast wil de zender de kijker kennis te laten maken met het galgoras. Op 1 januari werden de eerste races uitgezonden, die gehouden zijn op 23 december in Tembleque.

jachtraces

Jachtraces met galgo’s op regionale tv in Spanje | Foto: Netspy/Wikipedia

Eerste mishandelingen al gemeld
De Spaanse krant el Diario geeft aan dat gevallen van mishandeling van galgo’s in deze regio geen uitzonderingen zijn. Volgens de krant is in de laatste week van december een galguero (jager) aangeklaagd in Ciudad Real nadat een dierenkliniek een galgo behandelde met chemische brandwonden en verwondingen als gevolg van een poging tot ophanging. In 2016 zijn er diverse meldingen gedaan van ernstige mishandelingen van galgo’s in deze regio.

PACMA, de Spaanse Dierenpartij, verzocht de zender om jachtraces met galgo’s uit de programmering van de zender te verwijderen. PACMA stelt dat de jachtraces in Castilië en León inderdaad traditioneel zijn, en geeft aan dat de zender de kant kiest van de massale dump en mishandeling van galgo’s. Deze zender wordt ook bekritiseerd voor het uitzenden van stierengevechten en programma’s over de jacht.

Teken de petitie!
50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is, waarbij de hond zelf de prooi opjaagt en doodt. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden. Februari nadert: teken daarom nu de petitie om de Spaanse overheid op te roepen de jacht met galgo’s (en podenco’s) te verbieden!

Klik hier om de petitie te tekenen.

Broken Spirit
Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer maakten de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:

Bronnen: El Diario, el Diario ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Overmars zegt:

  Stop deze barbaarse taferelen Europees regelen alles regen dierenleed.

 2. ik wordt hier zo boos van ,n dier dat niet meer voldoet ,moet dan maar afgeschoten worden of gedumd ,,spoor je toch niet ,van mijn mogen ze de baasjes afschieten .hoop dat hier snel wat aangedaan word ,zo dier verdient respect heeft ook gevoel ,, ik wil wel mee helpen zo gast afte leggen ,de aarde is zo prachtig mooi met zijn flora en fauna ,en wie maakt heet stuk de mens ,
  dieren zijn altijd trouw aan hun baas ik vind dat zo baas trouw aan zijn hond moet wezen of welk dier dan ook ,de mens word als gekker en denk alleen maar aan GELD BAH BAH

 3. theo treffers zegt:

  Te triest voor woorden

 4. D van aalst zegt:

  Meteen laten stoppen
  Het is vreselijk

 5. Wat een gestoord land spanje. Wat een vreselijk klotevolk.

 6. Marjo claassen zegt:

  Welke idioten doen dit een dier aan.met geweer er achteraan.dan kunnen ze zelf eens flink rennen en als het dan niet lukt afschieten die handel.

 7. dit moet stoppen het is 2017 hoe is het mogelijk

 8. Wat een dwaasheid en onrecht weer.
  Soms denk ik:
  Wat is er mis gegaan bij de ontwikkeling van mensen, het wezen dat zo ontzettend veel zinloos en overbodig leed veroorzaakt in deze prachtige fantastische wereld?