De regionale TV zender Castilla-La Mancha Media, die uitzendt in de Spaanse deelstaat Castilië en León, is per 1 januari begonnen met het uitzenden van races met galgo’s. Hiermee wil de zender de kijker een blik werpen op ‘de geheimen’ van de traditionele wereld rondom de jachtraces met galgo’s, want deze zijn naar eigen zeggen diepgeworteld in de regio. Daarnaast wil de zender de kijker kennis te laten maken met het galgoras. Op 1 januari werden de eerste races uitgezonden, die gehouden zijn op 23 december in Tembleque.

jachtraces
Jachtraces met galgo’s op regionale tv in Spanje | Foto: Netspy/Wikipedia

Eerste mishandelingen al gemeld
De Spaanse krant el Diario geeft aan dat gevallen van mishandeling van galgo’s in deze regio geen uitzonderingen zijn. Volgens de krant is in de laatste week van december een galguero (jager) aangeklaagd in Ciudad Real nadat een dierenkliniek een galgo behandelde met chemische brandwonden en verwondingen als gevolg van een poging tot ophanging. In 2016 zijn er diverse meldingen gedaan van ernstige mishandelingen van galgo’s in deze regio.

PACMA, de Spaanse Dierenpartij, verzocht de zender om jachtraces met galgo’s uit de programmering van de zender te verwijderen. PACMA stelt dat de jachtraces in Castilië en León inderdaad traditioneel zijn, en geeft aan dat de zender de kant kiest van de massale dump en mishandeling van galgo’s. Deze zender wordt ook bekritiseerd voor het uitzenden van stierengevechten en programma’s over de jacht.

Teken de petitie!
50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is, waarbij de hond zelf de prooi opjaagt en doodt. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden. Februari nadert: teken daarom nu de petitie om de Spaanse overheid op te roepen de jacht met galgo’s (en podenco’s) te verbieden!

Klik hier om de petitie te tekenen.

Broken Spirit
Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer maakten de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: El Diario, el Diario ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer