Al 40 jaar trekt het echtpaar McLauchlan elke zomer in hun volgeladen camper naar het Deepwater National Park in Queensland, Australië, om de daar nestelende karetschildpadden te beschermen.

karetschildpadden
Kleine onechte karetschildpad | Foto: USFWS/Southeast/flickr

Nev (64) en Bev (61) McLauchlan bivakkeren elk jaar tijdens het schildpadden paarseizoen op deze speciale plek om de oeroude zeedieren te beschermen, te monitoren en te registreren. Hun aanwezigheid, vaak is het echtpaar samen met een grote groep vrijwilligers, behoedt de dieren ook voor gevaren van buitenaf. De daar voorkomende Goanna-hagedis is namelijk dol op schildpaddeneieren en probeert er zoveel mogelijk te stelen.

Schildpad-patrouille
Wanneer de zon ondergaat aan de kust, stappen Nev en Bev gewapend met zaklampen en helmen met koplampen op hun quads, voor hun nachtelijke schildpad-patrouille. Hun dienst duurt soms wel tot zonsopkomst, want de vrijwilligers wachten net zolang totdat de bedreigde vrouwtjesschildpadden er zijn en uit het water komen om hun eieren te leggen. Wreck Rock, zoals deze kuststrook heet, is een van de weinige plaatsen in Australië waar karetschildpadden komen om hun eieren te leggen. Groene schildpadden en platrugschildpadden komen ook voor op het strand en de McLachlans verzamelen ook voor deze soorten gegevens, maar hun focus ligt toch op de karetschildpad.

De zorgvuldige registratie van de vrijwilligers helpt natuurbeschermers die de schildpadden enorm. Door al het werk van Nev en Bev hebben ze veel gegevens om mee te werken. Nev denkt er wel eens over na wat er met de dieren zal gebeuren, als hij en zijn vrouw dit werk niet meer kunnen doen, maar zolang als mogelijk is, zullen zij nog elk jaar naar de kust komen om de schildpadden te helpen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema