In december 2016 voeren de dolfijnenjagers uit Taiji zestien maal uit op zoek naar dolfijnen voor de kust, soms met alle twaalf schepen, soms met een aantal minder. Zoals ieder jaar hielden de jagers de tweede helft van het seizoen de zaterdag als rustdag aan. Hierop wordt alleen een uitzondering gemaakt wanneer er berichten komen van andere (vissers)schepen op het water dat er dolfijnen gespot zijn. Ook net als ieder jaar werd vanaf 23 december een vakantie in geruimd voor kerst en oud en nieuw. De dertiende en veertiende bleven de schepen binnen vanwege slecht weer. Op negen dagen slechts keerde de mannen terug zonder dolfijnen gevonden of na, zoals op de eerste dag van de maand, de dolfijnen tijdens de drijfjacht verloren te hebben.

Taiji
Bijeen gedreven en afgemaakt in de Cove | Foto: VanessaNYC07/Wikipedia

Voor degenen die alle vorige verslagen gelezen hebben of de Taiji-hel al een tijdje volgen zal er een duidelijk patroon zichtbaar zijn.

Op de vijfde en de negentiende van de mand werden de meest waardevolle dolfijnen (misschien met uitzondering van zwarte zwaardwalvissen, maar die zijn sinds 2011 niet meer gevangen), tuimelaars, gevangen. Op de vijfde werden er zeven ‘flippers’ geselecteerd voor gevangenschap en acht weer vrijgelaten en op negentiende was dat vier om vier. Door geen tuimelaars te doden kunnen de klanten hun handen in onschuld wassen en beweren dat ‘hun’ dolfijnen niet van de slachting komen.

Op de twaalfde werden de eerste groep slanke dolfijnen van het seizoen gevangen, zo’n 70 individuen; achttien werden er uitgekozen voor gevangenschap en werd de rest, om bovengenoemde reden, weer terug naar zee gedreven.

De snel verlopende jachten op kleinere dolfijnen in vaak grote groepen betreft meestal de gestreepte dolfijn. Bijna onveranderlijk wordt de volledige familie afgeslacht. Dit is een open water dolfijn die het slecht ‘doet’ in slavernij. Op de vierde stierven ongeveer vijfentwintig leden van deze soort en vijftien op de vijftiende.

Op zeven december werd een familie grienden de Cove binnen gejaagd. De dieren werden overnacht gehouden en pas de volgende ochtend geselecteerd, vijfentwintig dieren werden afgemaakt en zo’n veertien jongelingen weer vrijgelaten. Dit zijn grote dieren vergeleken met de andere dolfijnsoorten en een groter aantal karkassen zou de kleine, lokale dolfijnenvlees markt verzadigen.

Op de twintigste december waren twaalf grampers de laatste directe slachtoffers van 2016 in Taiji. Vijf uur lang vocht deze kleine familie tegen de overmacht van Japanse moordtechnologie en verloor uiteindelijk.

December liet ook weer zien waar de markt ligt voor de Taiji dolfijnen. Op negentien december werden twee mannelijke tuimelaars vanuit Osaka, het dichts bij Taiji gelegen internationale vliegveld, overgebracht naar Ningbo Ocean World in China. Twee mannelijke en vier vrouwelijke tuimelaars kwamen die zelfde dag aan bij Guizhou City Polar Ocean World, eveneens in China.

Twee derde van het seizoen zit er op. Nog twee maanden te gaan.

Erwin Vermeulen is fotograaf, hoofd werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden. Hij schrijft ook regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer Eilanden: lees zijn laatste verslag hier.


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.