Achtervolgd door jagers en honden raakte een hert in het graafschap Somerset, Engeland, zo in paniek dat het dier van een brug sprong, in een wanhopige poging te ontsnappen. Meerdere geschokte mensen waren donderdag getuige van de vlucht van het dier en het brute einde.

brug
Foto ter illustratie | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het jagen op dieren wordt door voorstanders zakelijk verdedigd als noodzakelijk en benutting (schieten voor consumptie) als natuurlijk. Men wil populaties als herten en hazen graag beheren met het geweer en bij schade aan gewassen worden ontheffingen verleend om de vermaledijde boosdoeners af te knallen. Veel te snel wordt besloten dat afschot de beste oplossing is. Je kunt je echter voorstellen dat het bejaagd worden veel angst en paniek veroorzaakt bij het dier dat de jagers in het vizier hebben.

In een poging te ontsnappen kan een dier rare sprongen maken, zoals een hert in Dulverton dat achterna werd gezeten door jagers en honden. Een ooggetuige die sprak met nieuwsblad DevonLive vertelde dat ze ontzet en enorm verdrietig was door het voorval. Ze zag hoe het uitgeputte hert op een oude spoorbrug door honden in het nauw werd gedreven. Het dier was duidelijk door de jachtvereniging achtervolgd tot die plek en kon geen kant meer op.

“De honden hadden het hert in het nauw gedreven en het arme dier was zo moe dat het amper nog kon staan. Zijn tong hing uit zijn bek en hij stond te zwaaien op zijn poten.”

Samen met andere mensen die op de weg onder de brug tot stilstand waren gekomen zag ze hoe het dier geen kant meer op kon en een jager de brug op klom richting het dier.

“Het dier was duidelijk overstuur, zag dat het nog maar een ding kon doen, sprong van de brug en viel op de grond vlak voor de toeschouwers van het drama. Het hert lag op de weg, ernstig gewond maar nog wel in leven. De jager schoot het toen dood, en maakte een einde aan het lijden. De mensen die dit zagen gebeuren werden hysterisch, en schreeuwden naar de jagers uit pure walging. Dit is zelfs gewoon legaal, hoe is het mogelijk?”

Bron: DevonLive ©Animals Today Angelique Lagarde