Dierenrechtenactivisten die een Engelse jachtvereniging volgden, waren zaterdag getuige van een vos die door een troep jachthonden werd aangevallen. De dierenvrienden sprongen uit de auto om de vos te redden, die in hun armen helaas overleed.

jachthonden
Foto: video still
West Midlands Hunt Saboteurs Facebook

De jachtsaboteurs (mensen die illegale jachtpartijen vastleggen en proberen te dwarsbomen) kwamen zaterdag een jachtgroep tegemoet in het Britse Shuttington, toen ze zagen hoe een vos voor een troep honden uit richting een tuin vluchtte. Voor het toegangshek werd het dier in het nauw gedreven en aangevallen door de honden, die voor dit doel getraind zijn.

Vos bevrijden
Op de videobeelden van het incident is te zien dat de activisten van West Midlands Hunt Saboteurs in paniek uit de auto springen om de vos uit de meute te bevrijden. Op dat moment leeft de vos nog, maar helaas overlijdt het uitgeputte dier kort daarna. Volgens de jachtsaboteurs deden de jagers geen poging de jacht te staken:

“De Atherstone jachtvereniging volgde drie vossen in de buurt van Shuttington. Twee vossen staken de weg over voor de saboteurs. Een derde vos werd achtervolgd door de jachtaanvoerder en de honden. Op geen enkel moment probeerde de aanvoerder de honden terug te roepen. De vos raakte ingesloten op een oprit door de honden, die het dier aanvielen.”

“Op pad gaan met een meute honden die sinds honderden jaren gefokt worden om te jagen en vossen te doden en die honden los laten lopen op een plek waar vossen voorkomen, is een doelbewuste daad.”

Het is een aangrijpend moment voor de dierenbeschermers die de jachtvereniging Atherstone Hunt in de gaten zullen blijven houden om dergelijke misstappen vast te leggen.

“Zo lang de Atherstone jachtvereniging op vossen jaagt blijven wij in de buurt om de jagers tegen te houden.”

De video van de jachtsaboteurs is hier te bekijken. Waarschuwing: zeer schokkende beelden!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De politie van het graafschap Warwickshire is op de hoogte gesteld en heeft de beelden ter beschikking.

Volgen van vossenspoor
Jagen met honden op vossen is verboden sinds ingang van de Hunting Act in 2005. Om toch stiekem op vossen te jagen en ermee weg te komen, hebben jagers sinds die tijd een andere methode ontwikkeld: ‘trail hunting’. Hierbij wordt een spoor uitgezet voor de honden (onder meer met vossenurine) in een gebied waar hoogstwaarschijnlijk vossen voorkomen. De jagers weten niet waar dit spoor is uitgezet, dus op het moment dat de honden een spoor volgen, weten ze niet of dit het kunstmatig aangelegde geurspoor is, of het spoor van een vos op de vlucht. Zo kunnen ze beweren dat ze er geen weet van hadden, als de honden achter een vos aan blijken te zitten.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde