Eind november heeft Interpol, als onderdeel van Operation Infra Terra, een internationale opsporingslijst met daarop negen voortvluchtige verdachten gepubliceerd. Allen worden zij gezocht in verband met uiteenlopende milieucriminaliteit, zoals illegale handel in dieren en wildlife producten, zoals ivoor, illegale houtkap en verboden visserij. 

Infra Terra

De 31-jarige Ben Simasiku is de eerste van het negental gezochten die in verzekering kon worden gesteld. Hij wordt verdacht van ivoorsmokkel en kon door de politie worden overmeesterd in Zambia. Simasiku was al sinds juli op de vlucht. Hij maakte deel uit van een groep stropers die de confrontatie aanging met wildlife rangers in Chobe National Park, Botswana, vlakbij de grens met Zambia. Eén van de stropers kwam daarbij om het leven.

Stefano Carvelli, hoofd van de opsporingseenheid van Interpol, verklaarde tegenover The Guardian over de arrestatie:

“Sinds we de opsporingslijst hebben gepubliceerd heeft Interpol vele tips over de voortvluchtigen mogen ontvangen. De arrestatie van Ben Simasiku laat zien hoe belangrijk de rol van het publiek kan zijn bij het vinden van voortvluchtigen. We moedigen mensen wereldwijd dan ook aan attent te blijven en ons te blijven assisteren bij het vinden van de overige voortvluchtigen.”

Zambia
Simasiku werd gearresteerd door de informatie- en onderzoekseenheid van de Zambia Wildlife Autoriteit (ZAWA) en zal ook in dat land voor de rechter worden gebracht.

Samen met Botswana, Zimbabwe en Namibië kent Zambia de grootste olifantenpopulaties, maar sinds de jaren ’60 hebben stropers naar schatting zeker 90% van Zambia’s 250.000 olifanten gedood en alle 3.500 zwarte neushoorns. Neushoorns staan zwaar onder druk en eigenlijk zijn er nog maar twee landen waar de dieren voorkomen: Zimbabwe en Zuid-Afrika. Daar concentreren de stropers zich dan ook op. De populatie bosolifanten in Afrika is inmiddels met 62% afgenomen tussen 2002 en 2011.

Bron ©PiepVandaag.nl