De eigenaren van een nertsenfarm in Wilbertoord (NB) hebben maandag vijf illegaal gehouden vossen afgestaan aan Animal Rights. Vorige week kwamen beelden naar buiten van de vossen in krappe kooien van draadgaas, 12 jaar na ingaan van het verbod op het houden van vossen voor bont.

illegaal gehouden vossen
Illegaal gehouden vossen afgestaan door nertsenfokker | Foto: Animal Rights

De kooien waarin de vossen gehouden werden waren smerig, klein en kaal, zonder enige afleiding voor de dieren, zo rapporteerde Animal Rights. De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“We dienden bij de NVWA een handhavingsverzoek in, maar een week later zaten de vossen er nog steeds hetzelfde bij.”

Onderstaande beelden toonden het bestaan van de illegaal gehouden vossen aan, 12 jaar na ingaan van het verbod op het houden van vossen voor hun pels:
.

.
Illegaal gehouden vossen, NVWA?

De NVWA kwam, ondanks de beelden en een handhavingsverzoek, niet in actie. Dierenwelzijn zou welbeschouwd ook niet door de NVWA gecontroleerd moeten worden, omdat zij het dier elders in de keten als voedingsmiddel of product beschouwen. Dat is ook hun werkelijke taak: de kwaliteit van voedsel en waren bewaken. Economische waarde botst met de intrinsieke waarde van het dier en derhalve wordt in de hand gewerkt dat de NVWA geld (economie) boven dierenwelzijn laat gaan. Met name ‘productiedieren’ zijn hiervan massaal de dupe.

De vossen zijn naar een veilige plek gebracht met veel meer bewegingsruimte en een apart nachthok met stro om in te slapen.
.

.

.
Na een nacht rusten zijn de vossen vandaag (26 mei) onderzocht door een dierenarts, die onder meer hun uitgegroeide teennagels heeft bijgeknipt, zodat de dieren tenminste fatsoenlijk kunnen lopen. Erwin Vermeulen:

“Met de dierenarts zal worden overlegd hoe lang de dieren in quarantaine blijven en welke zorg ze verder nodig hebben.”

Er is een opvangcentrum gevonden waar de vossen onder aangename omstandigheden kunnen leven – en blijven leven.
.

  • Lees ook:

Gekooide vossen op Brabantse nertsenfarm, 12 jaar na verbod

.
Bronnen:

.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel