In de omgeving van Heusden en Vlijmen (NB) zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) extra aan het patrouilleren, omdat gevreesd wordt dat er een illegale jacht gaande is op de wolf die recent in het gebied tientallen schapen doodde. Dat meldt Samen Sterk in Brabant, verantwoordelijk voor de boa’s in de buitengebieden van de provincie.

mogelijk illegale jacht op wolf
Mogelijk illegale jacht op wolf die schapen doodde | Foto (illustratief): publiek domein

De wolf is een beschermde diersoort en mag om die reden niet gedood worden. Maar een van de getroffen schapenboeren liet dinsdag in het actualiteitenprogramma EenVandaag boos doorschemeren dat de betreffende wolf er niet mee wegkomt. De toon van boer Jos voorspelde niet veel goeds voor de wolf, waarmee de verdenking van illegale jacht op het dier niet onterecht lijkt.

Getroffen boer weigert hulp

Volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zou er sprake zijn van een zwervende wolf die iedere dag grote afstanden aflegt, waardoor het moeilijk zou zijn om te bepalen waar wolfwerende maatregelen genomen moeten worden. Mogelijkheden om wolven tegen te houden worden onder meer geboden door de stichting Wolf-Fencing Nederland, die boeren aanbiedt om te helpen met het wolfbestendig maken van omheiningen:

“Wij van Wolf-Fencing Nederland vinden de wolf een prachtig dier en een symbool van de verbazingwekkende veerkracht van de natuur. We hopen dat hij zich hier in Nederland thuis voelt. Daarom helpen wij graag, zowel met raad als daad. Want de zorgen van veehouders snappen we heel goed! Dit is een nieuwe situatie, waarop lang niet iedereen al is voorbereid.”

Door de omheining hoger en dichter te maken, te voorzien van schrikdraad en linten zou het mogelijk zijn om wolven af te schrikken, deels gebruikmakend van het lerende vermogen van wolven:

“Of men nu wel of geen voorstander is: er leven inmiddels wolven in Nederland. Daarom is slimme bescherming nodig, zowel voor het vee van (hobby)boeren als voor de wolven zelf. Helaas helpt de overheid op dit moment nog niet bij het nemen van preventieve maatregelen die voorkomen dat bijvoorbeeld schapen ten prooi vallen aan wolven. Vooralsnog worden er alleen schadevergoedingen uitgekeerd als er schapen zijn doodgebeten en via DNA-onderzoek is vastgesteld dat dit inderdaad door een wolf is gedaan.”

De boze schapenboer gaf in dezelfde uitzending van EenVandaag echter aan geen gebruik te willen maken van de diensten van Wolf-Fencing Nederland, ook niet nadat de provincie het aanbood. Hij wil maar één ding en dat is het afschieten van de wolf, waar volgens hem en veel andere boeren geen plaats voor is in Nederland. Ook regeringspartij CDA is die mening toegedaan, zoals altijd partij kiezend tegen dier en natuur.
.

.
Mogelijk illegale jacht gaande

Boerenlobby ZLTO pleit voor ‘extra maatregelen’, maar meldt niet wat die maatregelen moeten inhouden. Gezien de houding van veel boeren voorspelt het standpunt van ZLTO niet veel goeds voor de betrokken wolf, die zich natuurlijk van geen kwaad bewust is en in het slecht omheinde veld wel heel makkelijk zijn prooien kon benaderen.

De wolf is waargenomen in het gebied tussen de Maas, de provinciale weg N267 en de A59. In Noord-Brabant zijn 13 boa’s actief, die zowel opvallend als onopvallend patrouilleren en ‘alert op misstanden en mensen met verkeerde bedoelingen’. Het doden van een wolf is een misdrijf.
.

  • Lees ook:

Diederik van Liere: Opnieuw surplus killing; werk aan de winkel

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel