Onlangs heeft de gehandicapte olifant Dalah voor het eerst gebruik gemaakt van het speciaal gerealiseerde therapeutisch bassin, dat in de olifantenopvang Elephant Nature Park in Thailand is gebouwd. Begin november 2017 is deze jonge olifant door het team van de olifantenopvang gered uit een circus in Myanmar en overgebracht naar het opvangreservaat.

gehandicapte
Dalah in het bassin | Foto: via Vrienden van de Olifant

Als gevolg van de uitbuiting in het circus en ‘forced breeding’, heeft deze olifant een gecompliceerde breuk in de rechter elleboog. Zij beweegt zich krampachtig voort door op haar slurf te steunen. Hydroherapie is naast infrarood therapie een belangrijk hulpmiddel in haar intensieve revalidatieproces. De aanleg van dit speciale hydrobassin is mogelijk gemaakt dankzij donaties.

gehandicapte
Dalah krijgt infrarood therapie | Foto: via Vrienden van de olifant

De realisatie van het hydrotherapeutisch bassin is wereldwijd gezien een uniek specialistisch, medisch hulpmiddel, waar gehandicapte olifanten in hun revalidatieproces veel baat bij hebben.

gehandicapte
Dalah kort na haar redding | Foto: via Vrienden van de olifant

Veelbelovend
Olifanten met handicaps aan de voorbenen ondervinden de meeste ongemakken, omdat bij deze dieren het meeste lichaamsgewicht op de voorbenen rust. In het water rust er geen gewicht op de ledematen en bewegen olifanten zich op natuurlijke wijze voort, zonder dat hun handicaps hen hierbij parten spelen. Dit bevordert het algehele revalidatieproces. Nadat Dalah voor het eerst ruim 2 uur in het water had doorgebracht, was de omvang van haar gehandicapte been al aanzienlijk geslonken. De heilzame werking van het bassin bleek dus al na slechts een therapie-sessie enorm effectief te zijn. Dit is veelbelovend voor de toekomst.

gehandicapte
Dalah slaapt in het bassin | Foto: via Vrienden van de olifant

Ontspannend
Dalah heeft twee tot driemaal daags hydrotherapie, elke sessie duurt circa 2 uur. De hydrotherapie werkt tevens heel ontspannend voor Dalah. Regelmatig valt zij in slaap in het bassin, waarbij zij met haar slurf en hoofd rust op de balustrade. Als het bassin gereinigd moet worden, reageert Dalah teleurgesteld, zo graag wil zij het water weer in.

Bron: Vrienden van de Olifant ©AnimalsToday.nl