Drie huiskatten die positief werden getest op het coronavirus zijn gedood. Dit meldden door de staat gesteunde media in China.

Huiskatten
Huiskatten gedood in China na positieve test op COVID-19 | Foto: publiek domein

Positief getest

Op 21 september testte de eigenares van de katten positief op COVID-19. Nadat ze voedsel en water voor haar katten had achtergelaten, ging ze in isolatie. Later werden ook haar drie katten positief getest, waarna ze geëuthanaseerd werden door de plaatselijke ziektebestrijdingsdienst, zo meldt The Beijing News. Dit gebeurde in de noordoostelijke Chinese stad Harbin. De autoriteiten in Harbin zeiden dat er voor de katten geen behandeling beschikbaar was. Dit zou betekenen dat ze een gevaar zouden kunnen zijn voor hun eigenaresse en daarom zijn de katten gedood. De eigenares had de autoriteiten gesmeekt om de katten niet te doden, maar dit is toch gebeurd.

Controle

De meeste regionale uitbraken van het coronavirus worden in China binnen enkele weken onder controle gebracht door massale testen en het opsluiten van gemeenschappen, ook wanneer er slechts een paar gevallen zijn gemeld. Een onderzoeker aan het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie zei dat huiskatten gedood moeten worden als ze herhaaldelijk positieve resultaten opleveren, zo stond in het bericht van Beijing News.

Huisdieren en COVID-19

Een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat huisdieren het coronavirus vaker krijgen van hun baasjes. “Ongeveer één op de vijf huisdieren krijgt de ziekte COVID-19 van hun besmette baasjes”, zei dr. Els Broens van de Universiteit Utrecht in juli. Daarbij gaf ze aan dat de dieren er gelukkig niet erg ziek van worden. Er is geen bewijs gevonden dat huisdieren het virus kunnen verspreiden naar mensen. Ook Vanessa Barrs, professor aan de City University van Hong Kong, gespecialiseerd in dierengezondheid en – ziekten, zei dat het risico van overdracht van het virus van besmette huisdieren op mensen laag is.

“Tot nu toe, in de hele pandemie, zijn er geen bevestigde meldingen geweest van besmetting van kat op mens, in tegenstelling tot de situatie met gekweekte nertsen in Europa, waar overdracht van besmette nertsen op mensen plaatsvond.”

Voor huiskatten en – honden is de situatie heel anders en kunnen andere oplossingen worden toegepast.

Social media

Het bericht over de gedode huiskatten leverde veel boze reacties op social media op. Sommigen beschouwden de gebeurtenis als een overdreven daad in de lokale inspanningen om het virus in te dammen. “Ik ben het absoluut niet eens met deze aanpak! Om het ronduit te zeggen, het is een ruwe, simplistische en luie vorm van management, alleen maar om verantwoordelijkheid te ontlopen”, plaatste een social mediagebruiker op Weibo, de Chinese versie van Twitter.

Beijing News verwijderde het nieuwsbericht een dag na publicatie en plaatste een bericht op Weibo waarin de autoriteiten werden opgeroepen om normen op te stellen voor de omgang met besmette huisdieren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Koopman