Het jachtseizoen in Noorwegen heeft 575 dode dwergvinvissen opgeleverd bestemd voor de vleesconsumptie, waarvan een derde zwanger bleek te zijn. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de Noren het vlees wilt eten. De bevolking vraagt de regering zones in te stellen met een verbod op walvisvangst.

walvissen
Jacht op zwangere walvissen voor consumptie in Noorwegen | Foto: publiek domein

Marketing walvisvlees

De gedeeltelijk door de regering gefinancierde marketing voor walvisvlees heeft geweldig gefaald. Louter 2 procent van de bevolking consumeert het visvlees. De buit was dit jaar groter dan het voorgaande jaar, terwijl de consumptie juist is afgenomen. Activisten en een groot deel van de bevolking is het oneens met de jacht op walvissen, de groep tot wie de dwergvinvis behoort.

https://twitter.com/TrudaOceans/status/1444734982350675972

Zwangere walvissen

Twee derde van de gedode dwergvinvissen zijn vrouwtjes, van wie de helft zwanger. De vissen zijn op afschuwelijke wijze omgebracht en hebben een langzame dood gestorven.

Siri Martinsen, dierenarts bij dierenbeschermingsorganisatie NOAH:

“Walvissen ondergaan nog steeds een ondraaglijke dood door granaatharpoenen. Het is volkomen onacceptabel dat 18 procent van de walvissen niet meteen sterft, maar lijdend wordt achtergelaten.”

Walvissen in strijd tegen klimaatverandering

Dwergvinvissen groeien tot een lengte van 9 tot 10 meter. Ze zijn te herkennen aan de witte stippen op hun flippers en hun sikkelvormige rugvin. Hun spuitgaten zijn relatief zwak vergeleken met die van soortgenoten.

Deze en andere walvissen spelen een uiterst belangrijke rol in de klimaatcrisis. Zij zorgen voor de opname van de in het oceaanwater terechtgekomen CO2 en scheiden daarnaast voor het mariene leven belangrijke mineralen uit. Plankton benut deze voor de groei. De nieuwe mariene vegetatie neemt net als de walvis zelf, ook weer CO2 op. Op deze manier leveren zij een royale bijdrage aan de vertraging van klimaatverandering.

Walvis onmisbaar in strijd tegen klimaatverandering

Vanessa Williams-Grey, beleidsmanager bij Whale and Dolphin Conservation:

“Het doden van honderden dwergvinvissen is absoluut onvergeeflijk, met name gezien de essentiële rol die zij spelen in onze oceanen. Walvissen zijn onze bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering.”

Hoofdrol in ecotoerisme?

Walvissen zijn wereldwijd geliefd in het toerisme. De Noorse bevolking vraagt hun regering om jachtvrije zones in te stellen en de prachtige dieren in het wild als trekpleister aan te bieden.

Susan Millward, directrice van het mariene dieren programma van het Animal Welfare Institute:

“Noorwegen is duidelijk ongeïnteresseerd in de consumptie van walvisvlees. Levende walvissen kunnen daarentegen een belangrijke rol spelen in de toeristische economie, zoals IJsland en Groenland al hebben erkend en waar reservaten zijn gecreëerd om walvissen te bezichtigen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools