Dertien Indonesische vogelsoorten worden met uitsterven bedreigd door huisdierhandel. Onder de met uitsterven bedreigde vogelsoorten valt ook de Javaanse kuifarend, de nationale vogel van Indonesië.

huisdierhandel
De Javaanse kuifarend in het wapen van Indonesië | Foto: Ph0705/Wikimedia

De overgrote Indonesische archipel is de thuisbasis van een duizelingwekkende reeks van vogels en ze houden als huisdier maakt al lange tijd deel uit van de nationale cultuur. Vogelkooien zijn in het gehele land veel gezien buiten de huizen van mensen en winkels.

Dramatisch
De toenemende vraag naar bepaalde vogelsoorten, heeft ertoe geleid dat de populatie dramatisch in aantal afneemt, zo meldt TRAFFIC Wildlife Monitoring Network in een nieuw rapport. Chris Shepherd van TRAFFIC:

“Dit is een multi-miljoen-dollar-industrie, er is een enorme groot crimineel element en veel mensen profiteren illegaal van deze business.”

De grote vraag naar zangvogels in Indonesië heeft er ook toe geleid dat vogelsoorten in andere landen, zoals Maleisië en Thailand, in gevaar zijn.

Nationale vogel
De Javaanse kuifarend is de nationale vogel van Indonesië en de inspiratie voor de Garuda, het mythische gevleugelde wezen dat het wapenschild van het land siert. Andere vogelsoorten die gevaar lopen zijn de zilverduif, de kleine geelkuif kaketoe, de Forstens regenbooglori, de kortstaartkitta, de zwartvleugelspreeuw, de Balispreeuw, de geelkruinbuulbuul, de Javaanse brilvogel, de Javaanse lijstergaai, de zwartwitte lijstergaai en de rijstvogel.

Illegaal
De helmneushoornvogel loopt ook risico, maar wordt niet zoals de andere vogelsoorten als huisdier gehouden. Duizenden van deze vogelsoort worden illegaal gedood en verhandeld voor hun ‘helm’. Het wordt gebruikt als vervanger voor ivoor, om aan de grote vraag in China te kunnen voldoen.

huisdierhandel
De helmneushoornvogel | Foto: Doug Janson/Wikipedia

In Indonesië is het verboden om wilde vogels te vangen en ze te verkopen als huisdier, maar de wet wordt herhaaldelijk overtreden en veel grote vogelmarkten in steden worden openlijk georganiseerd. De inspanningen van de Indonesische autoriteiten om de illegale handel in wildlifeprodcuten een halt toe te roepen richt zich te veel op met uitsterven bedreigde diersoorten als orang-oetans, tijgers en olifanten en niet genoeg op beschermde vogelsoorten.

TRAFFIC roept in haar rapport op tot strengere handhaving en tot het uitvoeren van campagnes om bewustwording onder het algemene publiek te bevorderen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor