Ivoorproducten worden verboden in de VS. Het doel is om de Afrikaanse olifant te beschermen. Dat heeft de U.S. Fish & Wildlife Service (USFW) donderdag aangekondigd. De maatregel is genomen na berichtgeving over opnieuw een toename van stroperij. De gevolgen van deze groeiende illegale markt zijn desastreus: volgens natuurbeschermers is de kans groot dat de Afrikaanse olifant in 2020 zal zijn uitgestorven.

verkoop ivoor
Verkoop ivoor verboden in VS | Foto: danorth1/Flickr

Het verbod in de VS zal op 6 juli van dit jaar ingaan en is een aanvulling op eerdere maatregelen die zijn genomen om de Afrikaanse olifant te beschermen. Bijna alle im- en export van ivoor van de Afrikaanse olifant wordt bij wet verboden. Voorheen was de verkoop van ivoor legaal als de olifant op een natuurlijk manier was gestorven of als het ivoor voor 1978 was geïmporteerd. Deze regels zijn alleen niet te handhaven. Sinds 1978 staat de Afrikaanse olifant op de lijst van bedreigde diersoorten.

Betrokken
Nu is bepaald dat alleen antiek ouder dan een eeuw waarin ivoor is verwerkt, zoals wapens, meubels of muziekinstrumenten, nog toegelaten wordt, mits er minder dan 200 gram ivoor in is verwerkt. USFW-directeur Dan Ashe:

“Sinds we deze maatregel hebben voorgesteld in 2015 hebben we meer dan 1,3 miljoen reacties gekregen van het publiek. Dat laat zien dat Amerikanen zich enorm betrokken voelen bij het lot van de olifanten.”

Iedere 15 minuten wordt een olifant gedood voor zijn ivoor. Volgens USFW is de VS naast China de grootste markt voor ivoor. De VS is niet het enige land dat een stevig statement maakt naar stropers. Kenia verbrandde recent maar liefs 105 ton ivoor en neushoornhoorn, afkomstig van 7000 dieren die hiervoor afgeslacht waren.

Olifantenleer
Niet alleen het ivoor maar ook de huid van olifanten is inmiddels enorm in trek. De afgelopen tien jaar is de export van olifantenleer naar de Verenigde Staten meer dan verdubbeld. Tassen, riemen, schoenen en zelfs auto-interieurs gemaakt van olifantenleer zijn te koop bij Amazon, eBay, en tal van andere online winkels. En het is niet strafbaar. Dat komt omdat het doden van een olifant voor zijn slagtanden een ernstig strafbaar feit is, maar als het de stroper te doen is om de huid van het dier is dit vaak volledig legaal. Dit komt door de zwakke wetgeving op het gebied van olifantenleer.

Bron ©PiepVandaag.nl