Horrorbeelden uit de Nederlandse varkensindustrie

Nieuwe undercoverbeelden uit Nederlandse varkensboerderijen tonen de schokkende behandeling van zieke en gewonde varkens. Smerige hokken, dode biggen tussen de levende dieren, varkens met verwondingen, abcessen en ontstekingen. Dit zijn geen incidenten of zeldzame excessen: het gaat om beelden uit normale Nederlandse varkensstallen. Bij herhaalde bezoeken werd steeds dezelfde ellende aangetroffen.

horrorbeelden uit Nederlandse varkensindustrie

Foto: publiek domein

Meer dan de helft van de varkens in Nederland is ziek
De videobeelden ondersteunen een nieuw rapport van Varkens in Nood over de miljoenen zieke varkens in de intensieve veehouderij. Het rapport toont aan dat tenminste de helft van alle Nederlandse varkens lijdt aan één of meerdere aandoeningen, die veelal het gevolg zijn van de manier waarop de dieren gehouden worden:

 • Vijftig procent van de varkens heeft luchtwegproblemen
 • Zeventig procent heeft kraakbeenproblemen
 • Honderdduizenden varkens krijgen een maagzweer
 • Tien procent van de zeugen heeft blaasontsteking
 • Honderdduizenden biggen sterven aan infecties
 • Veel varkens hebben chronische diarree, verwondingen, abcessen, aangevreten oren, etc.

Petitie
Varkens in Nood start een petitie die de overheid sommeert om serieus werk te maken van de controles op varkensbedrijven. De Wet dieren is er heel duidelijk over dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving, en dat zieke dieren gepaste verzorging dienen te krijgen. Het is hoog tijd om deze wet te handhaven.

Persbericht Varkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Neuspeuteraars en voedsel producenten, zo zo. En die brave veeboeren zijn toch zulke lieverds, daarom is ook alles hermetisch afgesloten. De burger mag niet zien hoe jullie je dieren behandeld en dus als wij dat willen weten moeten we stiekem filmpjes opnemen om het aan de burger te tonen hoe afschuwelijk je met je dieren omgaat en dat allemaal voor heel weinig geld volgens jullie. Waarom doe je het dan, want het voedsel wat jullie produceren is ook nog eens zeer slecht, ongezond, milieuvervuilend.
  Waarom dan deze dieren zo behandelen. En ik doe best vaak wat nuttigs bv. geen lijken eten.
  Wat voor nuttigs doet de veeboer ?, behalve aan zichzelf denken.

  • Het is inderdaad een heel bizar verschijnsel dat die veeboeren net doen of zij hiervoor kiezen om zich op te offeren om de bevolking een dienst te bewijzen. En dat terwijl zij volgens henzelf 7 dagen per week van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds keihard moeten werken voor een hongerloontje.
   Je zou dan denken: “maak een andere keuze”. Ga bijvoorbeeld biologische appels telen en rode kool en bietjes. En zorg dat je op een prettige bewuste manier met plezier werkt, daarmee een fatsoenlijk inkomen verdient en ook nog tijd voor andere dingen overhoudt. Dat maakt je zelf véél gelukkiger en gezonder, is goed voor natuur en milieu en bespaart enorm veel dierenleed.

 2. Het is toch volkomen bizar en schandalig dat dit allemaal maar dag in dag uit in Nederland plaatsvindt en dat niemand er iets tegen doet.
  De NVWA zegt nota bene dat zij pas in actie komen wanneer er klachten binnen komen…
  En die boeren en LTO Nederland en allerlei andere overkoepelende organisaties in die verschrikkelijke vee-industrie blijven maar recht proberen te praten wat krom is, keihard ontkennen, keihard liegen, alles bagatelliseren en vooral het onzinbeeld in stand proberen te houden “dat het allemaal héél goed geregeld is in Nederland” en “dat de dieren het hier enorm goed hebben” en dat de veehouders van hun dieren houden en er alles aan doen om goed voor de dieren te zorgen” enz. BLA BLA BLA.

  Hoe kan het dat je geen krasje op een brievenbus mag maken of een spiegeltje kapot mag maken, waar ik vanzelfsprekend tegen ben, maar dat je wel dag in dag uit duizenden prachtige onschuldige dieren zeer ernstig mag mishandelen, verzorging ontzeggen, laten creperen, verhongeren, klem laten zitten, enz. enz.

  DIT IS ECHT MISDADIG !!!!!!!!
  .

 3. Ruben ter Harmsel zegt:

  als een varken ziek is gaat zijn/haar gewicht omlaag, dit leidt tot een geld verlies voor de boer dus voor de boer is het ook van belang om goed voor zijn varkens te zorgen, dit zal hij dan ook doen. de boer zal voor de gezondheid van zijn varkens dus doen wat hij kan. dit is een punt wat jullie weer eens niet noemen. het is gewoon schandalig dat jullie stadse neuspeuterraars via deze site de voedselproducenten van nederland zo belachelijk maken met dingen die gewoon niet waar zijn. (logisch nablijven denken, dat moet je eens proberen)

  en ten 2e wie is hier nu onbeschoft, je gaat toch ook niet zomaar s’nachts ergens bij iemand zijn huis binnen om daar even de hond te filmen, en als je dan zo stoer bent om dat te doen zet dan ook even je naam erbij
  jullie vergeten dat dit ook stress oplevert voor die varkens je gaat mij niet vertellen dat stress erg goed voor ze is.

  • Ruben ter Harmsel zegt:

   als jullie toch nog wat nuttigs willen doen kun je miss die dieren in de Oostvaarders plassen gaan voeren dat is pas dierenleed, ze gewoon laten verhongeren.