Nieuwe undercoverbeelden uit Nederlandse varkensboerderijen tonen de schokkende behandeling van zieke en gewonde varkens. Smerige hokken, dode biggen tussen de levende dieren, varkens met verwondingen, abcessen en ontstekingen. Dit zijn geen incidenten of zeldzame excessen: het gaat om beelden uit normale Nederlandse varkensstallen. Bij herhaalde bezoeken werd steeds dezelfde ellende aangetroffen.

horrorbeelden uit Nederlandse varkensindustrie
Foto: publiek domein

Meer dan de helft van de varkens in Nederland is ziek
De videobeelden ondersteunen een nieuw rapport van Varkens in Nood over de miljoenen zieke varkens in de intensieve veehouderij. Het rapport toont aan dat tenminste de helft van alle Nederlandse varkens lijdt aan één of meerdere aandoeningen, die veelal het gevolg zijn van de manier waarop de dieren gehouden worden:

  • Vijftig procent van de varkens heeft luchtwegproblemen
  • Zeventig procent heeft kraakbeenproblemen
  • Honderdduizenden varkens krijgen een maagzweer
  • Tien procent van de zeugen heeft blaasontsteking
  • Honderdduizenden biggen sterven aan infecties
  • Veel varkens hebben chronische diarree, verwondingen, abcessen, aangevreten oren, etc.
ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Petitie
Varkens in Nood start een petitie die de overheid sommeert om serieus werk te maken van de controles op varkensbedrijven. De Wet dieren is er heel duidelijk over dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving, en dat zieke dieren gepaste verzorging dienen te krijgen. Het is hoog tijd om deze wet te handhaven.

Persbericht Varkens in Nood