Er zijn zo’n twintig dode honden gevonden in verschillende dorpen in de buurt van Sevilla, vastgebonden aan treinrails. Het gaat hierbij om honden van verschillende rassen, waaronder ook jachthonden zoals galgo’s. Onder de dode honden bevonden zich ook puppy’s.

Foto: PACMA

Volgens de Spaanse dierenpartij PACMA zijn de honden opzettelijk vastgebonden aan de rails zodat ze door treinen zouden worden overreden en gedood. De foto’s laten zien dat de honden met touwen aan de rails zijn vastgebonden. PACMA heeft, samen met twee organisaties (la Plataforma Ciudadana Justicia en Defensa Animal y la Federación Andaluza de Defensa Animal) contact gehad met Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie-eenheid van de Guardia Civil, met het verzoek onderzoek te doen naar de gevonden dieren. Hoofddoel is de identiteit van de eigenaren van de honden te achterhalen.

Javier Sanabria, coördinator van PACMA in Sevilla, vertelt dat de partij foto’s ontving van diverse kadavers van honden op de treinrails tussen Huelva en Sevilla. Naar aanleiding van de foto’s is PACMA naar het aangewezen gebied gegaan. Daar vonden ze de dode honden. Javier Sanabria:

“We hebben van alles gevonden: botten, lichamen die nog volledig waren, onthoofde honden. Het was verschrikkelijk. Sommige vrijwilligers die naar het gebied zijn afgereisd konden moeilijk slaap vatten nadat ze de resten hadden gezien.”

treinrails
Foto: PACMA

Sommige lijken bevonden zich in een verre staat van ontbinding. Van de gevonden dieren is het zeker dat één gebruikt is voor de jacht. De chip van het dier was intact en daaruit kon vastgesteld worden dat het dier geregistreerd stond als jachtdier. Er zijn lijken van galgo’s gevonden, maar ook van andere rassen. Sanabria:

“We hebben twintig honden gevonden, maar we zijn er zeker van dat we meer honden hadden aangetroffen als we verder langs de treinrails waren gaan lopen.”

PACMA heeft diverse video’s en foto’s van de gevonden twintig dode honden gepubliceerd en heeft een aanklacht ingediend bij diverse gemeenten in Sevilla, zoals Espartinas, Olivares, Salteras en Villanueva del Ariscal, waar de dieren gevonden zijn. Daarnaast is de spoorinfrastructuurbeheerder van het gebied (ADIF) gevraagd om de rails te inspecteren. Sanabria:

“We vinden het erg vreemd dat geen conducteur van de treinen de vastgebonden dieren gezien heeft.”

In februari worden jaarlijks meer dan 50.000 galgo’s en podenco’s massaal gedumpt en in de steek gelaten na het jachtseizoen. Het is waarschijnlijk dat de treinrails een dumpplaats is van jachthonden na het jachtseizoen en van andere soorten honden. AnimalsToday.nl maakte een documentaire over het lot van de galgo’s. Zie de documentaire hier:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen: El País, PACMA ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer