“Harapan” gaat er aan bijdragen dat de met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn voort blijft bestaan. Harapan is zelf een Sumatraanse neushoorn, die in Amerika in gevangenschap is geboren.

Sumatraanse neushoorn
Sumatraanse neushoorn | Foto 26Isabella (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Harapan, dat hoop betekent, is een mannetje van acht jaar oud. Afgelopen week kwam hij na een lange reis van 36 uur aan in Indonesië bij een opvangcentrum voor de conservatie van neushoorns. Zijn nieuwe verblijf is het Nationaal Park van Way Kambas op het eiland Sumatra. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Bosbeheer, Bambang Dahono Adji, gaat het goed met Harapan:

“Hij verkeert in goede gezondheid en heeft een gezonde eetlust. Vanmorgen heeft hij alle bladeren opgegeten”.

De Sumatraanse neushoorn is een van de vijf neushoornsoorten die nog over zijn. Met een maximaal gewicht van 950 kilogram en maximale lengte van 2,3 meter is hij ook de kleinste neushoornsoort. Door stroperij en ontbossing is de populatie van de Sumatraanse neushoorn de laatste 20 jaar enorm achteruit gegaan. Er zijn nu nog maar zo’n honderd dieren in leven.

Harapan was de laatste Sumatraanse neushoorn die in de VS leefde. In de hoop dat hij nu voor nakomeling kan zorgen is hij naar Sumatra overgebracht. Het bestuur van het park hoopt dat Harapan net als zijn tweelingbroer paart met een van de drie vrouwtjes die in het park leven.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl