In Groningen zijn uit een weiland honderd schapen gestolen. Veel van deze schapen zijn drachtig. “Ik denk dat dit een goed georganiseerde groep mensen is geweest, die ervaring heeft met schapen”, aldus Siert de Haan, eigenaar van de verdwenen schapen. “Ze wisten waar ze mee bezig waren. Dit waren drachtige schapen die de komende maanden gaan lammeren. Die zijn denk ik bewust gekozen.”

schapen
Honderd veelal drachtige schapen gestolen uit weiland | Foto: Pixabay

De dieven hebben naast de dieren ook schrikdraadapparatuur, een vangkooi en hekken ontvreemd. Inmiddels heeft de schapenhouder aangifte gedaan maar daar verwacht hij naar eigen zeggen weinig van. Alle schapen zijn dan wel genummerd maar daarmee zijn ze nog niet te traceren.

“Dat is eigenlijk alleen voor je eigen administratie. En degene die ze steelt, kan ze gewoon omnummeren.”

De laatste tijd worden er volgens landbouworganisatie LTO met grote regelmaat schapen gestolen. De brancheorganisatie denkt ook dat de daders bewust drachtige schapen hebben gestolen.

“Je zou bijna denken dat de persoon die ze gestolen heeft ergens anders gewoon verder gaat met een eigen schapenboerderij. We hebben niet de indruk dat als je hoog drachtige ooien steelt, je dat voor de slacht doet. Dan zijn er nog wel andere schapen in Groningen die daar meer voor in aanmerking komen.”

De schapenhouders wiens dieren gestolen zijn hebben inmiddels samen een beloning uitgeloofd van 7.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de dieven. Diefstal van schapen gebeurt vaker. In 2015 werden drie mannen veroordeeld tot celstraffen omdat ze honderden schapen hadden gestolen uit weilanden in de Bommelerwaard en bij dorpen in Brabant en Utrecht.

De drie waren zelf ook veehouder. De schapen werden teruggevonden in hun eigen weilanden. En in Nijmegen werden in 2012 50 schapen uit een weiland gestolen. In Linden 63 schapen uit en in Ammerzoden werden maar liefst 250 dieren van 2 boeren ontvreemd.  Een groot deel van de schapen werd uiteindelijk teruggevonden.

 

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl