Vanaf 6 april moeten alle honden in het Verenigd Koninkrijk zijn gechipt en geregistreerd. Deze maatregel wordt ingevoerd, om groeiende zwerfhondenprobleem in het land tegen te gaan. Het chippen van honden kan ook een bruikbaar middel zijn bij de bestrijding van malafide hondenhandel, laat Vier Voeters weten in een persbericht. De organisatie benadrukt dat een Europese databank en goede handhaving essentieel zijn om effectief op te treden. 

engelse stafford hond
Engelse Stafford | Foto: Wikimedia Commons

Bij de malafide hondenhandel worden puppy’s te jong gescheiden van hun moeder en bovendien niet of onvoldoende ingeënt. Hierdoor missen de puppy’s de noodzakelijke sociale ontwikkeling en zijn ze vatbaar voor ziektes. Mensen die de puppy’s kopen, krijgen vaak te maken met angstige of agressieve dieren, en hoge medische kosten die niet altijd kunnen voorkomen dat het jonge diertje sterft.

Om doeltreffend op te kunnen treden tegen de malafide handel in puppy’s, roept Vier Voeters andere Europese landen op snel het voorbeeld van de Britten volgen, en de registratie van honden eveneens te verplichten. Daarbij gaat het niet alleen om gegevens over de eigenaar van de hond, maar ook om informatie zoals datum en plaats van geboorte, informatie over de moederhond en over de fokker.

“Het opslaan van informatie over de oorsprong van de hond op de chip is een effectieve manier om fokkers en handelaren, die verantwoordelijk zijn voor veel dierenleed, op te sporen”, zegt Barbara van Genne van Vier Voeters. “Dit moet gebeuren in combinatie met voorlichting, de registratie van honden in uitwisselbare databanken en de implementatie van geboortecontroleprogramma’s in elk land. Dit is niet alleen belangrijk voor het terugdringen van dierenleed, maar ook voor de bestrijding van ziektes.”

Bron: persbericht Vier Voeters ©PiepVandaag.nl