Hog baying: een gevecht tussen een woeste hond en een wild zwijn, waarbij de bek van het zwijn is dicht getapet en zijn slachttanden eraf zijn gehaald. Door een leemte in de wet zijn deze afschuwelijke hog baying gevechten in de staat Missouri in de Verenigde Staten nog steeds toegestaan.

hog baying
Foto: Change.org

De hond bijt het wilde zwijn, maar deze kan niks terug doen omdat zijn snuit zit dicht getapet. De door het publiek opgejaagde hond valt het zwijn telkens opnieuw aan. Door angst en paniek kan het zwijn zich niet meer bewegen. Bij hog baying raken beide dieren gewond, maar het zwijn is er het slechtste aan toe. De hond wordt nog een klein beetje beschermd omdat hij een kevlar (een harde kunststof) vest aan heeft.

Tijdens het evenement worden kinderen aangemoedigd om mee te doen met een spelletje ‘vang het varken’, waarbij de kinderen kleine wilde zwijntjes achterna rennen, opjagen en uiteindelijk vangen. Er is ook een wedstrijd voor ‘stoere’ mannen, waarbij teams van mannen proberen een t-shirt aan te doen bij een wild zwijn, om het vervolgens sneller dan het andere team weer uit te trekken.

In Missouri zijn alle soorten van hondengevechten bij de wet verboden. Maar hog baying valt niet onder hondengevechten, maar onder training van honden, voor bijvoorbeeld de jacht. Dit ondanks dat veel honden nooit met hun baasjes mee op jacht zullen gaan. Deze maas in de wet moet er volgens The Humane Society of the US (HSUS) uit worden gesloopt. De wilde zwijnen lijden enorme stress en lopen verwondingen op tijdens hog baying.

In Texas en Florida is hog baying al verboden. Er is een petitie gestart om ook in Missouri deze vreselijk dieronvriendelijke evenementen te verbieden, die al door ruim 165.000 mensen is ondertekend. Teken ook nu de petitie!

Bekijk hier een reportage van KY3 News over hog baying.

Bron: Change.org ©PiepVandaag.nl Lianne Raat