Op de vluchtstrook van de A12 tussen Duiven en Zevenaar is vorige week een otter dood aangetroffen. Dat heeft Freek Niewold van het Niewold Wildlife Infocentre in Doesburg laten weten. Het was de laatste otter die nog in Gelderland leefde.

Europese otter.
Europese otter. Foto: Catherine Trigg/Wikimedia CC

In 2002 werd de otter geherintroduceerd rond Doesburg en later in de Gelderse Poort bij Herwen. Er moeten volgens Niewold sinds die tijd minsten 12 otters hebben geleefd in de provincie. In ieder geval 6 otters zijn volgens Niewold doodgereden. Wat het lot van de andere zes dieren is weet hij niet.

“Ik denk dat ze dood zijn. Ze waren er ineens niet meer en dat duidt erop. Mogelijk zijn ze in clandestien geplaatste fuiken verdronken.”

De otters werden door Niewold samen met enkele ‘otterwatchers’ in de gaten gehouden, onder andere met behulp van cameravallen.

“Mogelijk leeft bij Voorst, bij Apeldoorn, nog een otter, maar daarvan hebben we het laatste spoor in april gezien.”

De otter die nu gevonden is, is de dupe geworden van het feit dat een duiker onder de snelweg is geblokkeerd door een fuik om muskusratten te vangen. De otter, een vrouwtje, werd 200 meter bij de ingang van de duiker vandaan gevonden. Waarschijnlijk is het dier de sloot gevolgd en is ze daarna op de weg terecht gekomen.

Niewold pleit voor een verbod op fuiken in duikers onder wegen. Vorig jaar mei werden in natuurgebied de Gelderse Poort nog op initiatief van het Wereld Natuur Fonds vijf otters uitgezet. De Gelderse Poort is in principe uitermate geschikt voor de marterachtige. Er is voldoende beschutting en voldoende voedsel in het moeras en het water is van goede kwaliteit.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ottersterfte in het oorspronkelijke uitzetgebied door aanrijdingen wordt veroorzaakt. Bij de Gelderse Poort zouden de wegen die het water kruisen veilig gemaakt zijn voor otters. De partij voor de Dieren in Gelderland heeft inmiddels vragen gesteld aan de Provincie, hoe het mogelijk is dat de duiker was afgesloten.

Bron: Gelderlander

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.